Роберт Левандовски е на мнение, че наградата за Най-добър футболист на годината за 2021 на ФИФА „значи повече“ от „Златната топка“ – отличие, което той противоречиво не спечели.

Нападателят на Байерн Мюнхен бе един от фаворитите за най-престижната индивидуална игра във футбола „Златната топка“, но тя бе завоювана за рекорден седми път от Лионел Меси след триумфа му за Копа Америка с Аржентина. Появиха се критики след решението за присъждане на приза за нападателя на Пари Сен Жермен, но самият Левандовски излезе със своя теория за нещата.

„Мислех за двете награди в последно време. Стигнах до заключението, че Наградата на ФИФА е по-значима от „Златната топка“. Само журналистите гласуват за „Златната топка“ – няма ясна достоверност, както са казвали преди експерти или бивши и настоящи футболисти. Професионалисти и журналисти гласуват за нея във ФИФА – капитани на отбори, треньори, и те реалистично и обективно могат да оценят нашите постижения, защото знаят колко много ни струват един мач, един рекорд, една контузия. Може би по отношение на престиж, „Златната топка“ се намира на по-високо място от наградата на ФИФА за Футболист на годината, но знаейки, че спечелиха наградата на ФИФА за втора поредна година в гласуването от треньори и играчи ме изпълва с гордост, защото знам колко усилено работя от толкова много години насам“, каза 33-годишният нападател за полското издание Pilka Nozna.

Левандовски не спря до там, казвайки, че евентуалният нов голям голмайстор във футбола – Ерлинг Халанд от Борусия Дортмунд, ще трябва да се потруди доста, за да постигне това, което полякът е постигнал до тук през кариерата си.

„Халанд е страхотен играч, забавно е да го гледаш. Но само защото някой има голям потенциал, не означава непременно, че ще стане истинска звезда за следващите години. Всеки се развива по различен начин. Той е здрав, бърз, физически мощен. Играта му е базирана на това. Аз имам различни качества. И не знаем колко от тях ще развие“.

И полякът предупреди, че е далеч от това да спре с футбола. „Тестовите ми представяния сега дават по-добри резултати от миналата година. По отношение на статистиката, изглежда, че най-добрите ми години тепърва предстоят. Чувствам се по-добре сега отколкото преди две години“, завърши Левандовски.