Екскурзията на Байерн Мюнхен до остров Ибиса след поражението с 1:3 от Майнц в Бундеслигата предизвика много критики в Германия.

7 дни след като Байерн си осигури десета поредна титла в Германия, отборът игра слабо срещу Майнц, отправяйки само един точен удар. Въпреки това обаче Роберт Левандовски и компания отлетяха по посока на слънчевите лъчи и морския бриз.

Един от големите критици на това пътуване беше бившият капитан на баварския колос и рекордьор по мачове за Бундестима - Лотар Матеус.

"Това изобщо не е нормално, особено след мач като този. Ако бяха спечелили, щях да им кажа: "Останете на Ибиса за три дни!" Но не и след този мач. Не само заради самите играчи, но и заради публичния имидж на Байерн. Привържениците са бесни, а футболистите отиват на екскурзия. Ваканции като тази обикновено се отменят след слаби представяния", отсече носителят на Златната топка за 1990 година.

Спортният директор на Байерн Хасан Салихамиджич, който често е критикуван от Матеус, защити решението на клуба.

"Самите футболистите ни информираха преди седмица, че биха искали да изкарат заедно свободните дни на Ибиса. Приехме го като тиймбилдинг. Като играч научих, че можеш да станеш по-силен след някои загуби. Подобно групово пътуване може да помогне за това".