Малко са футболните академии на планетата, които могат да се похвалят със същия успех като Аякс, когато става въпрос за разкриване на звезден потенциал. Амстердамският гранд шлифова някои от най-разпознаваемите имена в нидерландския футбол през годините, а един от най-вълнуващите футболисти, които някога са си пробивали път през портите на Аякс, е Райън Гравенберх.

Високият 190 см вътрешен халф вече е част от Байерн, след като баварците платиха 25 млн. евро, за да го имат в състава си. Той е само на 20 години, но вече има 10 мача за националния отбор на Нидерландия и 1 попадение. А договорът му с мюнхенския колос е до лятото на 2027-а.

След като се присъединява към академията на Аякс на осем години и отбелязва гол при първия си мач като титуляр за тима в първия кръг на Купата на Нидерландия през 2018/19, Гравенберх се превръща в основен играч през 2020/21. Той напуска амстердамския гранд след 103 двубоя във всички турнири, в които регистрира 12 гола и 13 асистенции. Спечели три титли в Ередивизие и още два пъти Купата на страната.

Бившият му треньор в младежките формации на Аякс Брайън Тевреден може би най-добре описва що за играч е 20-годишният полузащитник: „Физически е копие на Франк Рийкард, защото е висок и много силен. Но технически бих казал, че е по-добра версия на Пол Погба от най-хубавите му дни в Ювентус. Прилича на него по отношение на техниката и присъствието на терена. Доминиращ е като Погба“.

С други думи, при него атлетизмът е среща финеса. Роденият в Амстердам нидерландски национал от суринамски произход може да се похвали с елегантен стил на игра, който ще се понрави на феновете на баварците. Неговата физическа здравина и технически финес го правят гъвкав вариант, който може да действа на всяка една позиция в средата на терена. Любопитното е, че Гравенберх вече е играл в Мюнхен два пъти – през октомври 2018-а и юли 2021-ва. При първия случай той беше част от отбора на Аякс до 19 години и се изправи срещи Байерн в младежката Шампионска лига. А вторият път е контролата на „Алианц Арена“ между амстердамци и мюнхенския колос. И двата мача завършиха 2:2.

Въпреки че е само на 20, Гравенберх е спокоен на и извън терена. Описват го като човек, който възприема всякакъв вид информация и знания около себе си, за да подобри играта си. Освен това Райън има зрялото качество да не се ядосва дори и в трудни моменти на терена. Халфът тихо върши работата си, което от своя страна доведе до някои проблеми в миналото, както самият той признава. На Гравенберх му беше дадена капитанската лента на младежкия отбор на Аякс, но много бързо привилегията му беше отнета, защото не можеше да стимулира съотборниците си и често изглеждаше изгубен като лидер.

Самият футболист се нарича „конторционист“, обяснявайки: „Мога да си огъвам тялото по всякакъв начин. Имам удължени крака, което ми помогна. Имам качествата на змия и мога да се промъкна покрай всеки“.

Райън е изключително земно момче, хобитата му включват колоездене и плуване, а освен това обича да прекарва свободното си време със своето семейство. Полузащитникът има късмета да е с родители, които са били силно ангажирани със спорта. Баща му Райън Гравенберх-старши е от Ротердам, а майка му Арета е родена в Амстердам. Двамата са играли аматьорски футбол дълги години, а бащата дори е направил крачка по-далеч, след като беше член на борда на амарьорския клуб Зуйдоост Юнайтед. По-големият брат на Райън – Данзел, също е професионален играч. 28-годишният футболист има кариера, която се разпростира в Нидерландия, Белгия, Англия и Румъния. Той обаче играе предимно в Еерсте дивизие, а в момента е част от Де Граафшап.

Любомир Изов, в-к "Тема спорт"