РБ Лайпциг и Байерн Мюнхен завършиха 1:1 в дербито на 16-ия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "Ред Бул Арена".

Шампионите откриха резултата в края на първата част чрез Ерик Максим Чупо-Мотинг, който показа, че не е загубил формата си от миналата година. Новият вратар на мюнхенци Ян Зомер пък нямаше почти никаква работа през първите 45 минути.

Веднага след почивката обаче "биковете" пуснаха кръв на хегемона, а в прегръдките на своите се озова Марсел Халстенберг. Лайпциг заигра много силно през втората част и на моменти Байерн се отбраняваше пред полето си, но до нови попадения не се стигна.

Инертният тази вечер Байерн завърши мача само с два точни удара и измъкна точката на късмет. Рекордьорът по титли в Бундеслигата е на върха с 35 точки, докато третият РБ има 29 пункта.

Домакините започнаха много агресивно, но първата голова възможност беше за шампионите. Серж Гнабри шутира отляво и Гвардиол подложи крака си, но за щастие на последния топката се отби в страничната греда и малко след това опасността отмина.

В средата на първото полувреме се стигна и до първия удар за Лайпциг, но новият вратар на баварците Ян Зомер нямаше проблеми с тупалката на Емил Форсберг.

Точно преди изтичането на половин час игра попадение на Леон Горецка беше отменено заради много тънка засада на включилия се в предни позиции Матайс де Лихт. Нидерландецът не игра с топката, но повлия на играта, "дърпайки" двама съперници към себе си.

В 37-ата минута обаче нямаше прошка и дежурният реализатор за Байерн от есента Ерик Максим Чупо-Мотинг се разписа, получавайки прецизно подаване отляво от Гнабри.

Още в началото на второто полувреме "биковете" изравниха чрез Марсел Халстенберг, който направи добавка отблизо. Баварците имаха претенции за нарушение на Силва срещу Кимих в атака, но главният съдия Даниел Зиберт зачете попадението.

Натискът пред полето на гостите се засилваше и без съмнение играта на РазенБалшпопрт беше коренно променена на почивката, което важеше и за Байерн, но с отрицателен знак.

Играта на шампионите изобщо не се получаваше и чак десетина минути преди края на редовното време Чупо-Мотинг пробва изстрел, но беше блокиран. Интересното е, че момчетата на Юлиан Нагелсман така и не можеха да покажат импулс в търсене на победата и действията им бяха прекалено инертни.

В 92-ата минута гласеният за нов играч на Байерн Конрад Лаймер можеше да донесе пълен успех на РБ. Той стреля мощно, но на метър над напречната греда!

РБ Лайпциг - Байерн Мюнхен 1:1

0:1 Ерик Максим Чупо-Мотинг - 37' 1:1 Марсел Халстенберг - 52'