Щутгарт се хвърли смело, но загуби от Байерн Мюнхен с 1:2 в мач от 23-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Мерцедес-Бенц Арена".

Шампионът на Германия изигра прилично първо полувреме, в което имаше превес (8:6 удара и 56% владеене на топката), макар да показа и някои слабости. 

По ирония на съдбата големият герой за първата част се оказа защитникът на Байерн Матайс Де Лихт, който избухна в дефанзивен и офанзивен план в рамките на три минути. "Лалето" първо спаси сигурен гол, а след това вкара и атрактивен снаряд от около 25 метра.

Преподписалият вчера своя договор Ерик Максим Чупо-Мотинг вкара гола на успокоението след час игра, но в 88-ата минута резервата Хуан Хосе Переа върна живеца по трибуните и на терена. В добавеното време домакините можеха и да изравнят, но Кулибали би неточно.

Байерн Мюнхен събра 49 точки и се завърна на върха, измествайки Борусия Дортмунд заради по-добрата си голова разлика. Щутгарт е 16-и с 19 пункта.


Швабите показаха зъби още в самото начало и в четвъртата минута поставиха хегемона под напрежение, но новият вратар на баварците Ян Зомер предугади ситуацията и излезе в точния момент, за да улови.

В десетата минута "сърцето и душата" на Байерн Джошуа Кимих отправи истински снаряд от двайсетина минути, но вратарят на домакините Фабиан Бредлов се намеси блестящо.

В средата на първото полувреме се стигна до първата истинска голова възможност. Кингли Коман центрира отдясно към наказателното поле, където Леон Горецка се извиси и нанесе страхотен удар с глава, но отново Бредлов спаси.

Щутгарт можеше да пусне първа кръв десетина минути преди почивката при нетипична грешка на Кимих в половината на мюнхенци. Силас шутира мощно, но Зомер изби в корнер, след изпълнението на който Мавропанос засече във въздуха, но този път Матайс де Лихт се оказа в ролята на спасител и изби пред голлинията.

По ирония на съдбата в 39-ата минута Де Лихт се озова в прегръдките на своите, но в ролята на голмайстор. Нидерландският бранител реши да стреля от около 25 метра и успя да изненада стража на Щутгарт - 0:1!

Възпитаниците на бившия храбър "шивач" Бруно Лабадия не се отказваха и точно преди почивката пропуснаха страхотна възможност. Силас отново отправи добър удар, но кълбото профуча на около половин метър от гредата.

В началото на второто полувреме един от най-добрите футболисти на Байерн тази година можеше да вкара, но вратарят на домакините спаси тупалката с левачката на Коман.

Беше изминал един час игра, когато Байерн си реши до голяма степен задачата след серия от бързи комбинации. Джамал Мусиала получи в предни позиции и чукна за Томас Мюлер, който продължи с едно докосване за Ерик Максим Чупо-Мотинг. Камерунецът, който вчера преподписа до 2024 година, вкара в долния десен ъгъл десетия си гол за сезона в първенството.

Щутгарт така и не успяваше да се съвземе след второто кроше на могъщия Байерн и до края на редовното време срещата по-скоро се доиграваше, което се долавяше и в аристократичното поведение на гостите.

В 88-ата минута обаче напрежението се върна, защото резервата Хуан Хосе Переа вкара с глава след центриране отляво на друга резерва - Томас.

Могъщият Байерн трябваше да трепери и в 93-ата минута се размина с изравняването! Кулибали засече с глава, но топката профуча покрай левия страничен стълб, докато Зомер само изгледа полета на кълбото!


Щутгарт - Байерн Мюнхен 1:2

0:1 Матайс де Лихт - 39'
0:2 Ерик Максим Чупо-Мотинг - 62'
1:2 Хуан Хосе Переа - 88'