Байерн сензационно беше обърнат от РБ Лайпциг насред Мюнхен от 1:0 до 1:3 в дербито на 33-ия кръг в германската Бундеслига.

Хегемонът за предходните десет кампании очаквано стартира по-дейно на своя стадион "Алианц Арена", но така и не стигаше до реална голова опасност. Четвърт час след началото Томас Мюлер имаше претенции за дузпа заради изблъскване, но реферът Денис Айтекин замълча.

В 18-ата минута Жоао Кансело центрира меко в пеналта на гостите и Джамал Мусиала свали интелигентно, но Томас Мюлер нямаше достатъчно пространство и вратарят Бласвич спаси.

Само седем минути по-късно баварците откриха резултата. Серж Гнабри получи в наказателното поле, напредна и стреля в близкия ъгъл. За негово щастие левият страничен стълб влезе в ролята на помощник и кълбото се оплете в мрежата.

Малко по-късно и Мусиала намери мрежата, но от нейната външна страна. И в този момент РазенБалшпорт започна да става активен, създавайки цели три поредни опасни атаки. Интересното е, че във всяка една от тези ситуации се намесваше вратарят на домакините Ян Зомер - срещу Собослай, Нкунку и Олмо.

Преди паузата Байерн имаше още едно много добро положение, но ударът с глава на Кингсли Коман мина покрай дясната греда.

Байерн започна второто полувреме доста мудно и на няколко пъти треньорът Томас Тухел крещеше на своите футболисти да се събудят. Лайпциг имаше инициативата и в средата на втората част свързваният с трансфер именно в Мюнхен Конрад Лаймер изравни след бърза контраатака, започнала след корнер за баварците!

Близо четвърт час преди края на редовното време Собослай загря ръкавиците на Зомер, но интересното се случи малко след това, когато РБ получи дузпа! Бенжамен Павар спъна Нкунку в пеналта и Айтекин посочи бялата точка. Потърпевшият пое отговорността и вкара безпощадно в средата за пълния обрат!

Шокираният Байерн се опита да отговори чрез хаотичен натиск. Младокът Матис Тел, който влезе по-рано като смяна, би силно, но в ръцете на вратаря. 

Пет минути преди края на редовното време РБ получи втора дузпа заради нескопосана игра с ръка на Мазрауи в наказателното поле и Доминик Собослай не сбърка от бялата точка - 1:3! До края гостите дори можеха да вкарат четвърти гол, изковавайки напълно заслужен успех с оглед демонстрирания характер след почивката.

Така Байерн Мюнхен остана на върха, но има само 68 точки. Борусия Дортмунд е с 67 пункта, но утре гостува на Аугсбург и може да излезе на върха само един кръг преди края на сезона. РБ Лайпциг е трети с 63 точки.


Байерн Мюнхен - РБ Лайпциг 1:3

1:0 Серж Гнабри - 25'
1:1 Конрад Лаймер - 65'
1:2 Кристофър Нкунку - 76', дузпа
1:3 Доминик Собослай - 86', дузпа