Бившият спортен директор на Байерн Мюнхен Кристиан Нерлингер посочи клубната легенда Томас Мюлер като идеален наследник на заемащия най-високата позиция в клубната йерархия Ули Хьонес, съобщава агенция ДПА, позовавайки се на публикация във вестник Ди Цайт.

Според Нерлингер, Мюлер притежава "интелект, сърце, бърз ум и футболна компетентност", което го прави основен кандидат за ръководна позиция в най-успешния клуб в Германия. А като допълнение може да се подчертае и лоялността му, тъй като 33-годишният световен шампион от 2014-а година през цялата си кариера е играл само и единствено за баварците.

Бившият национал на Германия Ули Хьонес, в момента на 71 години, най-напред беше генерален мениджър, след което стана и президент. Цялата му кариера на ръководител, която продължава повече от 40 години, бившият флангови нападател продължава в момента като почетен президент и член на Борда на директорите.

Нерлингер – също бивш футболист на Байерн, заемаше позицията спортен директор в периода 2009-2102 година, допълни имената на "Филип Лам, Бастиан Швайнщайгер, Марио Гомес и вратарят Мануел Нойер след края на кариерата му като много добри и подходящи кандидати за участие в клубния мениджмънт".

И допълни, че е необходим цял екип, който може безболезнено и успешно да поеме управлението на клуба от ръцете на Хьонес и от друга легенда на клуба и на Германия Карл-Хайнц Румениге, бивш изпълнителен директор.

"В един момент и други хора трябва да поемат отговорността в Байерн. Надявам се, че ще бъдат личности, които познават същността на клуба и които знаят какво прави Байерн силен. И също така каква е есенцията – този отбор не бива да се превръща в задвижван чисто финансово, изкуствен субект, какъвто е Пари Сен Жермен", казва още бившият полузащитник, цитиран от седмичника "Ди Цайт".

В баварския клуб има традиция и дълга история да се дават ръководни позиции на бивши емблематични футболисти, но това не винаги е работило правилно и не е носило нужните резултати. Последният пример беше с някогашния прославен вратар Оливер Кан, който не се раздели по най-приятелския начин със структурите. С Байерн се раздели и Хасан Салихамиджич, който заемаше позицията отговорник за спортното развитие пред Борда.