Медиите и някои политици в Германия реагираха остро, след като мароканският защитник на Байерн Нусаир Мазрауи публикува пропалестински и антиизраелски публикации. Бранителят междувременно излезе с разяснения, но без изрично да осъди клането, причинено от терористичната групировка Хамас в Израел, страната на неговия съотборник от Байерн Даниел Перец.

Мароканският национал изненада с публикациите си в Instagram в събота вечер. Таблоидът "Билд" веднага се зачуди как би се почувствал вратарят Перец, след като на 7 октомври бойци от терористичната групировка Хамас нахлуха в Израел от ивицата Газа и убиха повече от 1000 негови сънародници.

„Ако не оттегли изявленията си и не се извини, Мазрауи няма какво да прави на стадионите в Бундеслигата“, гръмна по-късно „Билд“. Междувременно защитникът на Байерн реагира: „Първо бих искал да кажа, че е наистина разочароващо, че трябва да изляза с разяснения. Там има ситуация, в която са убити хиляди невинни хора. Моята позиция е, че ще работя за мир и справедливост в този свят. Това означава, че винаги ще съм против всякакъв вид тероризъм, омраза и насилие. Днес не става дума за това какво мисля аз или какво мислиш ти, невинни хора биват убивани всеки ден в този ужасен конфликт, който е излязъл извън контрол. Просто е нечовешко. Бих искал да заявя, че никога не съм имал намерение да обидя или нараня някого, съзнателно или несъзнателно."

"Билд" обаче посочва, че мароканецът "изобщо не споменава, че Хамас варварски уби повече от хиляда израелски цивилни и приравнява тази кървава ескалация с последвалата самоотбрана на Израел". От Байерн все още не са реагирали, но двама германски политици призоваха клуба да освободи Мазрауи, пише "Труд".

Членът на ХДС в Бундестага Йоханес Щайнигер написа в платформата X:„Наричан „еврейският клуб“ от нацистите, Клубът на Кърт Ландауер не може да позволи нещата да се развият по този начин. Скъпи ФК Байерн, моля, уволнете го незабавно. Освен това трябва да се използват всички държавни възможности за изгонването му от Германия”!

Друг член на ХДС в Бундестага, Кристоф Плос, също коментира в Х: „Надявам се ФК Байерн да направи изводи! Всеки, който проявява разбиране за ужасните терористични атаки на Хамас срещу Израел, няма място в Германия!”.

В събота вечерта в профила си в Instagram Мазрауи беше публикувал видео, съдържащо стих от Корана: „И не мислете, че Аллах е безразличен към това, което правят грешниците. Така ще бъде само до деня, в който очите им ще замръзнат от ужас!".

В същото време той беше споделил друга история, в която освен поста си, можете да видите пропалестински послания в конфликта с Израел, споделени от негови колеги от националния отбор на Мароко.