Германските фенове трябва да имат възможност да се поклонят пред футболната легенда Франц Бекенбауер, който почина в неделя на 78 години. Това предложи бившият директор на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге, като смята това да стане на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен.

Бекенбауер бе първата истинска глобална спортна звезда на Германия, като помогна на националния тим да стане световен шампион през 1974 като играч и през 1990 като треньор. Той имаше изключително успешна кариера на и извън терена през последните повече от 50 години.

Франц Бекенбауер е смятан за един от най-добрите футболисти на всички времена, като има 103 мача за Германия и е световен и европейски шампион с тима. Той беше начело и на Организационния комитет за провеждането на Мондиала през 2006 в Германия.

"Целият свят на футбола и не само оплаква нашия приятел Франц", каза Румениге пред вестник "Билд". Той е бил съобтирник на Кайзер Франц в Байерн в края на 70-те години. Румениге беше капитан на Германия под ръководството на Бекенбауер на Световното първенство през 1986, когато отборът губи финала от Аржентина.

"Като знак на благодарност Байерн трябва да организира поклонение на стадиона, който никога нямаше да съществува без него", добави той.

Бекенбауер бе част от мощния тим на Байерн Мюнхен, който спечели три поредни европейски купи на шампионите в периода на 1974-1076, както и много други трофеи. Той стана треньор и президент на клуба след края на кариерата си, като го превърна в един от най-успешните и ценни марки в европейския футбол.

При президентството на Бекенбауер клубът напусна Олимпийския стадион в Мюнхен и се премести на "Алианц Арена" през 2006.

Церемонията на стадиона не е единственото предложение за отдаване на чест на Кайзера. Световният шампион от 1974 Берти Фогтс предложи да прекръстят Купата на Германия на Бекенбауер купа. "Важното е името му да не бъде забравено от идните футболни поколения", каза Фогтс.