Няма друг човек в България, освен изпълняващия функциите президент на Българския футболен съюз (БФС) Михаил Касабов, който да познава по-близо Франц Бекенбауер. Легендата на германския и световния футбол почина в понеделник на 78-годишна възраст.

Михаил Касабов разказа пред репортер на БТА за отношенията и приятелството си с легендарния Кайзер Франц, както беше известен Бекенбауер. Оказва, че се двамата са се запознали година след втората световна титла на германския национален отбор по футбол – през 1975-а година. 

Почти цялата кариера на емблематичния елегантен защитник преминава в родния му клуб Байерн (Мюнхен). Той е капитан на Германия, която става Световен шампион през 1974-а година. А през 1990-а – годината на обединението на двете Германии, извежда страната до Световна титла по футбол и като треньор. Едва ли има друга личност в Германия с всички възможни трофеи, а след това и да заема високи ръководни постове, както в Байерн, така и в германския футбол.

"Познавам го от 1975-а година, когато той все още беше футболист и на върха на славата си. Това са вече 48 години страхотни отношения. С времето станахме много близки, изгради се едно чисто човешко приятелство", започна Михаил Касабов.

Самият Бекенбауер е идвал много пъти в България, връзките му с нашата страна са много силни. Освен, че му беше присъдена почетната степен Доктор хонорис кауза на Националната спортна академия, една от залите там носи неговото име. Германската футболна икона многократно е заявявал своята признателност и уважение към академичната общност на НСА. Бил е лектор и официален гост на значими събития в Академията, а също и неин дарител.

"Франц Бекенбауер смяташе България за своя втора родина и това наистина е така. Действително, през годините сме си говорили, че той никога не е посещавал друга страна толкова много пъти и толкова често, колкото нашата страна. Включително е идвал и у дома. На първо място Франц си остана до последно един много земен, добър човек. Много по-малки от него футболисти са се величаели и са се смятали за звезди, а той не. Беше и си остана човек от народа. Баща му е бил пощаджия, а майка му – домакиня, така че ви е ясно от каква социална прослойка излиза. И през целия си живот си остана такъв – никога не се смяташе за голямата работа", продължава Касабов.

"За неговите посещения и отношението му към България смятам, че се знае всичко или почти всичко. Искам да кажа, че много пъти е помагал на българския футбол, а също така и на българи извън футбола без да го изтъква. Няма смисъл да влизам в детайли за отношението му към нашата федерация през всичкото това време, то се знае. Чрез своята Фондация Бекенбауер помагаше на много бивши български футболисти, а също така и на обикновени хора. Той създаде тази фондация през 1982-а година, когато прекрати кариерата си. Всички приходи от билети и дарения след неговия прощален мач влязоха в тази фондация и тя оперираше с тези средства. Помня, че когато реши да основе фондацията си, той каза: "Футболът ми е дал в този живот толкова много, че е редно аз да започна да връщам този жест", продължава дългогодишният български футболен ръководител.

"Милиони евро са изпратени от неговата фондация в помощ на каузи, за които хората не знаят откъде идват парите. В България той е дарявал НСА, Домове за сираци, както и хора в нужда и със здравословни проблеми. И по никакъв начин не е изтъквал, че това е негова заслуга. Такъв човек беше до последно", каза още Касабов.