Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.
 

Безспорният гвоздей през следващите дни е сблъсъкът от английската Висша лига между Манчестър Сити и Ливърпул. Неочаквано за мнозина, преди дербито на "Етихад" мърсисайдци имат 7 точки преднина на върха пред "гражданите" и неслучайно червените фенове бленуват за първа титла от 1990 г. Мнозина привърженици на 5-кратния европейски първенец определят този период като "прокоба", но са на мнение, че мениджърът Юрген Клоп е човекът, който ще я счупи.

По-рано през кампанията двата отбора не си вкараха голове на "Анфийлд", а в заключителните минути Рияд Марез изпусна дузпа. Точно този момент може да се окаже един от решаващите в развръзката за титлата в Англия. В последните 5 сблъсъка на "Етихад" във всички турнири силите са изравнени – по две победи за всеки и едно равенство. През миналата кампания "гражданите" разбиха съперника у дома с 5:0, а Садио Мане беше изгонен от игра в 37-ата минута (при 1:0 за Сити) с директен червен картон.

Вижте тук класирането във Висшата лига!

Последният двубой в Манчестър обаче беше спечелен от гостите с 2:1 в реванш от 1/4-финалите на Шампионска лига. За големия мач Юрген Клоп няма сериозни кадрови проблеми до този момент, докато Кевин де Бройне до последно е под въпрос заради мускулна травма.

През уикенда на Острова предстоят и мачове от 1/32-финалите за ФА Къп. На хартия грандовете не би трябвало да имат сериозни пречки за класиране в следващата фаза, но магията на най-стария футболен турнир се крие именно в големите сензации, които ни е предлагал в дългата си история.

Вижте тук класирането в Ла Лига!

Испанската Ла Лига се подновява след кратка почивка. Гвоздеят там е между Севиля и Атлетико Мадрид, които до момента са най-близките преследващи на лидера Барселона. Двата отбора изостават съответно с 5 и 3 точки от каталунците и срещата може да се окаже решаваща за амбициите им, особено за тези на "дюшекчиите". За Лео Меси и компания предстои визита на Хетафе, докато Реал Мадрид ще изиграе два мача. Първият е отложеното гостуване на Виляреал заради Световното клубно първенство, след което идва домакинство на Реал Сосиедад.

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 21-ви кръг

Днес от 21.45 часа:
Челси – Саутхемптън

От 22.00 часа:
Нюкасъл – Манчестър Юнайтед

В четвъртък от 22.00 часа:
Манчестър Сити – Ливърпул

Англия, ФА Къп, 1/32-финали

Петък от 21.45 часа:
Транмиър – Тотнъм 

Събота от 14.30 часа:
Манчестър Юнайтед – Рединг

От 17.00 часа:
Челси – Нотингам

От 19.30 часа:
Блякпул – Арсенал

Неделя от 16.00 часа:
Манчестър Сити – Родъръм

Испания, Ла Лига, 17-ти кръг

Сряда от 22.30 часа:
Виляреал – Реал Мадрид

Испания, Ла Лига, 18-ти кръг

Неделя от 17.15 часа:
Севиля – Атлетико Мадрид

От 19.30 часа:
Реал Мадрид – Реал Сосиедад

От 21.45 часа:
Хетафе – Барселона