Думата "победа" не излиза никога от главата му. Няма нищо друго в пътната карта на човека, който е дошъл в Атлетико Мадрид, за да промени историята и да го върне на върха. Това е Диего Симеоне. Треньорът, който отново стана шампион, печелейки битката за титлата в конкуренцията на Реал Мадрид и Барселона.

22 май, Валядолид. Кое е първото нещо, което идва наум на Симеоне от този ден?
- Радост, много радост. Емоция. Но имаше и много работа преди този 22 май. Затова аз искам да се върна по-назад. Без този дългогодишен труд, който беляза пътя, нямаше да можем да подобрим историята на Атлетико.

Когато сезонът приключи, вече имахте общо 8 трофея като треньор на отбора... Тази титла в Ла Лига ли бе най-трудният от всички?
- Не знам дали е било най-трудно. Всички са такива. Но най-сложно от всичко бе промяната в настройката и осъзнаването, че вече можем да започнем да печелим турнири. Това се случи на практика срещу Реал Мадрид във финала за Купата на краля през 2013-а. Не ги бяхме побеждавали от 14 години! Но тогава го направихме на "Бернабеу", където теренът не бе неутрален. Тогава започнахме да променяме историята. Още по времето на Кике Санчес Флорес бяхме спечелили Лига Европа и Суперкупата на Европа, но бе по-сложно отново да бъдем големи на вътрешната сцена.

И да покажете, че бихте могли да се борите наравно с Реал Мадрид и Барса, двата велики колоса...
- Факт е, че Реал и Барса в историята винаги са били над всички, но в рамките на една година можеш да ги изпревариш. Случи ни се през 2014-а, когато бяхме №1. През 2021 г. също финиширахме на върха, но да сме по-добри в даден сезон не значи, че сме станали по-големи от тях. Ние не сме забравили къде ни е мястото. Всяка година целта е да бъдем по-силни. Затова играчите вече не си тръгват, а искат да идват в Атлетико. През последните две години някои не разбираха, когато използвах думата преходен период. Това се случва на всички, включително на Барса и Реал, защото рано или късно възрастта се трупа и трябва да правиш промени.

В осемте пълни сезона, в които сте в Атлетико, имате равни титли с Реал Мадрид в Ла Лига - по 2. Останалите четири са за Барса.
- Дойдох да мисля за най-доброто. Когато се появи възможността да поема Атлетико, психически се подготвих, че ще се появя в труден момент в средата на годината. От мига, в който се качих в самолета с моите помощници, знаехме, че ще се стремим да направим най-доброто нещо, което може да ни се случи, а именно да печелим. И това бе мач по мач. Още на първата вечеря с ръководството разкрих това виждане за нещата. Мач за мач! Ако мислиш за три напред, значи не зачиташ предишните два и там някъде започва пътят към пропадането. Исках да изградя боеспособен и контраатакуващ тим който да запазва есенцията на Атлетико. С работата на много хора днес тази философия вече е наложена в клуба.

Вашето наследство е, че Атлетико на Чоло има разпознаваем стил.
- Смятам, че стиловете могат да варират, но никога същността. Побеждавахме с 4-4-2 през 2014-а, а през последния сезон въртяхме 5-3-2 и 4-3-3. Дори в контролите целта е да побеждаваме. Подобрихме се и като треньорски щаб, опитваме да развиваме качествата на играчите. Луис Суарес дойде, за да стане шампион, а ние нямаше какво друго да направим, освен да се стремим да отговорим на това ниво.

Очаквахте ли Суарес да бъде толкова гладен и важен? Да се бори срещу всичко, дори и срещу собствената си физика?
- Със сигурност. Той винаги го е показвал. В момента, в който се появи опцията да го вземем, знаех, че на отбора му липсва такава сила. Няма много други като него. Трябваше просто да останем стабилни в защита, за да може след това Луис да се появява в завързаните моменти и да решава мачовете. Нарекох това „зоната на Суарес”. Не съм гадател, но съм човек от футбола. Затова знаех, че е неговият момент. Говорихме с него още през 2014-а, но тогава той избра Барселона. Възрастта не е проблем. Затова Луис ще се стреми да продължи така.

Какво му липсва на Жоао Феликс, за да се превърне в звезда?
- Време. Започна страхотно през миналия сезон, но после контузията му попречи да покаже какво може. Играе добре и трябва да се опитаме да му намерим мястото. Броят на минутите няма значение, а по-скоро тяхното качество. За мен мотивацията е ежедневна, защото освен трофеите наистина ни радва да видим играчи, които растат и се идентифицират с нас. При нас не е достатъчно само да притежаваш талант. Трябва да имаш нещо различно, да разбираш как играем.

Говори се за завръщане на Гризман в Атлетико. Говорихте ли вече с него на тази тема?
- Имаме позиции за подобряване в отбора, нуждаем се и от още един нападател. Ще дойде друг, ако не е Гризман. Но клубът ще реши кое е най-доброто за икономиката ни... Ние имаме много добри отношения с Антоан. Неговото семейство ми е много близко. Затова му желая най-доброто в Барселона. Това е изключителен клуб, а на Евро 2020 с Франция той показа, че може да даде много.

Реал не се подсили особено, Барса е затънал финансово. Мнозина вече виждат печеливш цикъл на Атлетико.
- Миналата година казвахме, че Реал е имал лош сезон, а ние спечелихме само един мач повече от тях. Разбирам, че те и Барса вече нямат право на грешка, но ние показахме и на други отбори като Севиля, Сосиедад и Виляреал, че не е невъзможно да се борят за титлата.

Давид Медина, "Марка"
Превод на "Тема спорт"