По-малко от 48 часа след като асистиранаАнхел ди Мария за 1:0 срещу Бразилия във финала на Копа Америка, Родриго де Пол се присъедини към Атлетико Мадрид с петгодишен договор. „Много съм щастлив, че ще играя в шампиона на Испания и осъзнавам отговорността, която нося”, сподели 27-годишният аржентинец. За ужас на феновете на Лийдс, които бяха прелъстени от поредица от опияняващи компилации на халфа в YouTube миналото лято, бъдещето му най-накрая беше решено.

Атлетико Мадридобикновено не е идеалното място за процъфтяване на креативни полузащитници, но ще се стреми да защити титлата си в Ла Лига. На пръв поглед този трансфер изглежда малко изненадващ. Какво обаче може да донесе бившият футболист на Удинезе на бандата на Диего Симеоне?

  • Отличен дрибъл

Трудно е да се преувеличи магията, на която е способен Де Пол с топката в краката си. През последните няколко сезона той постоянно се доказва като един от най-добрите дрибльори в света. По време на сезон 2020/21 той премина с топката в крака 8693 м. Това беше второто най-добро постижение в Серия А и шестото в Топ 5 на първенствата в Европа. При това Родриго не го прави за първи път. В предишната кампания той също бе 6-и по този показател в най-силните шампионати.

Де Пол умее също така да изнася топката в опасни зони. През сезон 2019/20 неговите 122 пренасяния във финалната третина на терена бяха шестият най-добър показател в големите европейски лиги. През миналия сезон той се справи още по-добре - само Лионел Меси по-често доставяше топката в опасната зона.

Без значение колко противници са пред него, смъртоносната комбинация от магнетични крака, луда пъргавина и нисък център на тежестта на Де Пол означава, че рядко има проблем да преодолее съперник. Представяйки си как избухва, докато Атлети преминава от упорития си нисък блок в опустошителна контра, е достатъчно, за да накара Симеоне да го иска на всяка цена.

  • Пасове между линиите

Де Пол не просто напредва с топката чрез дрибъл. Той също така е опитен подавач, благословен с визията и техниката да създава шансове за съотборниците си с пасове и комбинации. През миналия сезон той беше сред елита на континента по прогресивни подавания - завършени пасове, които преместват топката на 10 м към противниковата врата от най-отдалечената й точка в предишните шест подавания. Де Пол събра 264, шестият най-добър резултат в Топ 5 европейските първенства, повече от ЙосуаКимих (Байерн), Бруно Фернандеш (Манчестър Ю) и Лука Модрич (Реал М).

Тази комбинация от убийствендрибъл и подавания превръщат Де Пол в истински кошмар. Приближете се твърде близо и той просто ще се изплъзне покрай вас. Осигурете му обаче твърде много място и той може да разкъса вашата защита с добре премерен пас за нападателя.

Аржентинецът също така прави средно по 20 центрирания в пеналта от 18 метра, най-много от всеки друг халф в Серия А. Това е показателно за способността му да се движи в широки пространства, ако няма достатъчно възможности в средната зона.

  • Заплаха пред вратата

Въпреки че по принцип е създател, Де Пол не пропуска редовно да се разписва. През последните три кампании в Серия А той е вкарал25 гола, като само пет от тях са от дузпи.Едва ли обаче ще получи шанс да бие от бялата точка, докато Луис Суарес е все още в Атлетико, но така или иначе на него може да се разчита от 11-те метра.

Със сигурност някои от попаданията му се помнят дълго. По време на първия си сезон в Удинезе вкара страхотен гол извън пределите на наказателното поле, като бързо си нагласи топката, преди да изстреля бомба извън обсега на вратаря. После повтори изпълнението си при жизненоважната победа срещу Киево по време на кампанията 2018/19. Затова головете му често попадат сред претендентите за най-красивите през сезона. Обичайно Родриго нахлува отляво към центъра, след което следва изстрел.

  • Защитна отговорност

Няма съмнения относно способността на Де Пол да играе топката, но може ли същото да се каже и за работата му в защита? Това е особено важно за треньора Диего Симеоне. Като се оставят настрана едно или две малки изключения, в отбора му няма футболисти освободени от дефанзивни функции. Дисциплината и упоритостта без топката са задължителни.

Статистически погледнато, Де Пол е далеч от това, което трябва да бъде в това отношение. През миналия сезон той постигна средно 1,24 отнети топки на мач, като цифратазначително отстъпва на тримата основни халфове на Атлетико - Коке, Маркос Льоренте и СаулНигес. Същата ситуация е и при пресечените пасове.

Родригосъщо така се регистрира доста под средното ниво на преса за рохибланкос, въпреки че това е по-скоро е резултат от промяна на ролята му в постройката на Удинезе. Преди това статистическите му данни бяха по-високи от полузащитното трио на Симеоне и той лесно би могъл да се върне към тях.
Странно, въпреки очевидните си недостатъци в някои области, Де Пол регистрира подобен брой спечелени единоборства като новите си съотборници. Това предполага, че можем да бъдем оптимисти относно способността му да отговори на дефанзивните изисквания на Симеоне.

Степента на този успех ще зависи от това до колко ще се впише аржентинецът. Жоао Феликс и Тома Лемар понякога изпитваха трудности при адаптирането си към стила на Ел Чоло, което се отразяваше на попадането им сред стартовите единайсет. При целия си талант Де Пол ще трябва стриктно да спазва схемата на игра, ако иска да запази титулярното си място през този сезон.

 Мат О'КОНЪР-СИМПСЪН, 90 минути, превод на в-к "Тема спорт"