Голямата продажба на Марк Кюбан на мажоритарния му дял в Далас Маверикс на семейство Аделсън и семейство Дюмон за 3,5 млрд. долара разтърсва света на спорта. В съвместно изявление двете страни потвърдиха, че са стигнали до споразумение, като Кюбан ще остане управител на баскетболния тим и ще е изцяло отговорен за баскетболните операции на Далас. Това заяви редакторът на Gol.bg Веселин Коларов в рубриката си "Спорт и бизнес" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Роселина Петкова.

Но какво точно означава тази сделка? "Сделката може да бъде доста грандиозна за Тексас. Това може да бъде последното усилие на Аделсон и Дюмон да повлияят на законодателите в щата да легализират хазарта. Семейство Аделсън е мажоритарен собственик на най-големия казино оператор в света Las Vegas Sands, приключил 2022 г. с приходи от 4,4 млрд. долара. И за да финансират сделката за Маверикс, Мириам Аделсън, която е вдовица на основателя на компанията Шелдън Аделсън, продаде акции от Las Vegas Sands за 2 млрд. долара. Целта е изграждането на развлекателен хазартен курорт, който ще включва и нова зала за баскетболния тим. Но за да се осъществят тези планове, хазартът трябва да стане легален в Тексас, за което Кюбан вече лобира пред политиците в щата. Разбира се, това няма да стане бързо и лесно и за целта е необходимо две трети от законодателите в Камарата и Сената да го одобрят, преди да бъде изпратено на избирателите за одобрение. Друга значителна подробност е, че 30-годишният наем на Маверикс в "Американ Еърлайнс Арена" изтича на 28 юли 2031 г. И това дава на Кюбан, Аделсън и Las Vegas Sands седем години да се опитат да преодолеят трудностите за легализиране на хазарта, което ще означава и нова арена в Далас", каза Коларов. 

Откога Марк Кюбан притежава Далас Маверикс? "65-годишният милиардер притежава Далас от 2000 г. насам, след като купи тима за 285 млн. долара. Според Bloomberg, състоянието му в момента се оценява на 6,4 млрд. долара. Далас беше един от най-лошите франчайзи в професионалните спортове през 90-те години на миналия век, но се превърна в един от най-добрите под ръководството на Кюбан, с голяма помощ от звездния нападател Дирк Новицки", каза още Коларов.

Вижте видео с целия разговор. В него гостът говори по още интересни теми. 

Снимка: БГНЕС