Бразилците победиха лесно Япония с 4-1 и си осигуриха първото място в групата. На осминафиналите те ще срещнат Гана.

Това, с което ще се запомни мача, са двата гола на Роналдо. Критикуваният за теглото и мързеливия си стил на игра футболист показа съвсем различно поведение на терена, а двете му попадения го изравниха с Герд Мюлер на върха на класацията за най-добър реализатор на световни финали. Феноменът вече има 14 гола.

Въпреки че мачът не бе лишен от интрига, играта бе много коректна и открита. В резултат на това кариоките показаха очаквания от тях зрелищен футбол. С изявите си впечатлиха влезлите като титуляри Сисиньо и особено Робиньо, който правеше каквото си иска с топката.

Изненадващо обаче първи до гол стигнаха японците. В 34- минута натурализираният бразилец Сантос изведе Тамада в наказателното поле и той от ъгъл изстреля снаряд в близкия горен ъгъл препарирайки Дида. Голът много напомняше на този, който Емил Костадинов вкара на Франция 1993 година. Това бе първи гол в мрежата на Бразилия от 461 минути насам, което им попречи да бият рекорда на Италия от 517, постигнат на световното през 1990.

В самия край на полувремето Роналдо вкара първия си гол на това световно първенство. Роналдиньо  центрира към Сисиньо, той с глава обърна точно към Роналдо и Феноменът от 5 метра  вкара един от много редките си голове с глава.

През второто полувреме на терена имаше един отбор и това разбира се бе Бразилия. Въпреки че резултатът ги устройваше, момчетата на Карлос Алберто Парейра не спряха да атакуват и да забавляват трибуните.

В 53 минута, дебютантът на световни финали Жуниньо Пернамбукано вкара гол своя запазена марка с бомбен удар от 25 метра. След още 6 минути и мачът практически свърши - Роналдиньо изведе Жилберто сам срещу вратаря на Япония и халфът под ъгъл простреля вратата с диагонален удар.

Роналдо имаше на два пъти великопепни шансове за гол, но трябваше да чака до 83 минута, за да вкара втория си гол в мача. Този път голът бе истински красавец, напомнящ за най-добрите години на Роналдо. Феноменът пое топката с гръб към вратата извън наказателното поле, извърна се рязко и мълниеносен удар заби топката точно до гредата.

Така Бразилия постигна десета поредна победа на световни финали.

Вижте положенията в мача по минути