Франция победи Того с 2-0 и се класира за осминафиналите на Световното първенство.  В герой за петлите се превърна Патрик Виейра, който вкара първия и подаде за втория гол.

Французите се нуждаеха от победа поне с 2 гола разлика, за да се класират напред, в случай, че в другия мач Южна Корея и Швейцария завършеха наравно. Преди мача опасенията бяха, че отсъствието на наказания за жълти картони Зинедин Зидан може да се отрази на играта.

Отсъствието на Зизу наистина се отрази, но в много положителна насока. Атаките на петлите се редуваха една след друга. Особено активен бе Франк Рибери.  В нападението на Франция за пръв път като титуляр бе започнал Давид Трезеге. Стрелецът на Ювентус обаче пропусна един куп положения и постави под въпрос участието си сред първите 11 за следващите мачове.

Още в началото на мача гол на Франция бе неправилно отменен заради засада. Франк Рибери и Трезеге искочиха зад защитата на Того, халфът подаде  към нападателя, но съдията вдигна флага. На повторението се видя, че двамата са на една линия. Малко по-късно перспективна атака на Анри също бе спряна заради спорна засада.

През второто полувреме блесна звездата на Патрик Виейра, който празнуваше 30-ия си рожден ден. Капитанът на Франция вкара първия гол в 55 минута след добър пробив на Рибери.

Само 6 минути по-късно отново Виейра бе замесен, като подаде с глава към Анри в наказателното поле и стрелецът на Арсенал стреля през защитник право в ъгъла на вратата.  След кря на срещата Виейра заслужено бе определен за играч на мача.

Известно време след втория гол французите продължиха да атакуват, но 10 минути преди края на мача темпото спадна. Така Франция се класира на осминафинала, където ще играе срещу Испания.

Вижте положенията в мача по минути