Английският Тотнъм обяви, че прекратява партньорството си с руската букмейкърска компания 1xBet. Въпреки, че "шпорите" имат подписан договор със заложната къща за няколко милиона паунда, те се отказват от него, а причината е разкритие на незаконни операция от руския букмейкър.

Сайтът на 1xBet вече е недостъпен във Великобритания, след като разследване на "Таймс" я уличи в незаконни операции. Те включват залози на детски мачове, рекламиране на незаконни сайтове, а също така залози и стриймове на бой с петли.

Хазартната комисия към Британския парламент се е свързала с Тотнъм след разследването в медиите. Другите два клуба от Висшата лига, които работят с 1xBet Челси и Ливърпул също са получили писма. Комисията е съобщила на трите клуба, че всяка реклама на букмейкърската компания в страната е незаконна и ако това се случи се рискува глоба и затвор до 51 седмици.

"Наскоро писахме до Ливърпул, Челси и Тотнъм, за да им съобщим, че ако рекламират един от своите партньори, който е уличен в незаконна дейност, рискуват да бъдат подведени под съдебна отговорност", гласи съобщение на Комисията, цитирано от "Дневник".

От компанията също излязоха с позиция и добавиха, че провеждат разследване. "Приемаме много сериозно твърдението, че марката 1xBet популяризира забранени сайтове, което е строго против нашата политика. Вярваме, че е отговорно временно да спрем рекламата си в Обединеното кралство, докато това разследване трае".

Това е първа подобна намеса на Комисията по хазарт на фона на нарастващото присъствие на компании от тази сфера във футбола. Повече от половината отбори от Висшата лига имат логото на букмейкърски къщи на своите екипи.

Засега единствено Тотнъм обяви, че е прекратил отношения с 1xBet. От Челси заявиха, че наблюдават ситуацията, докато към този момент Ливърпул отказва коментар.