Пауло Фонсека разкри, че Тотнъм се е съгласил да го назначи като техен мениджър това лято, преди новият спортен директор Фабио Паратичи да се оттегли от сделката поради опасения за атакуващия му стил на игра.

„Шпорите“ прекараха няколко месеца в търсене на наследник на уволнения Жозе Моуриньо, след като португалецът бе освободен през април, и проведоха разговори с редица треньори, включително бившия наставник на Челси Антонио Конте и бившия мениджър на Тотнъм Маурисио Почетино през лятото.

След като не се стигна до сделки с нито един от тези специалисти, клубът от северен Лондон бе близо до това да назначи бившия треньор на Рома Фонсека, след като двете страни бяха постигнали устна договорка за двугодишен контракт. Въпреки това, сделката пропадна след идването на Паратичи и бившият спортен директор на Ювентус първоначално се насочи към Дженаро Гатузо, преди в крайна сметка да назначи Нуно Ешпирито Санто, който преди това водеше Уулвърхемптън.

„Споразумението беше договорено. Планирахме предсезонната подготовка и Тотнъм искаше офанзивен треньор. Не беше обявено, но планирахме предсезонните играчи. Но нещата се промениха, когато пристигна новият спортен директор и ние не бяхме съгласни по някои въпроси, като той предпочиташе друг треньор. Имам някои принципи. Исках да бъда наставник на големите отбори, но искам правилния проект и клуб, където хората да вярват в моите идеи, моя стил на игра и това не се случи със спортния директор“.

„Това искаха президентът Даниел Леви и спортният директор Стив Хитчън – да изградим отбор, който може да играе атрактивен и офанзивен футбол и аз бях готов за това. Не мога да действам по-друг начин. Всички мои отбори ще имат тези намерения. Срещу най-големите тимове, няма да изпратя отборите ми да се защитават близо до собственото им наказателно поле“, каза Фонсека за Telegraph Sport.