Челси спечели по категоричен начин лондонското дерби с Тотнъм, играно на стадиона на "шпорите".

Гостите се наложиха с 3:0 с голове през второто полувреме. Тиаго Силва откри резултата в 49-ата минута, а в 57-ата Н‘Голо Канте сложи точка на спора. В продължението Антонио Рюдигер също се разписа.

За всички 90 минути домакините не успяха да застрашат сериозно Кепа Арисабалага, а след почивката хората на Томас Тухел имаха пълно превъзходство и логично спечелиха.

В класирането Челси събра 13 точки, колкото има и лидерът Ливърпул, но мърсисайдци са с по-добра голова разлика. Със същия актив е и Манчестър Юнайтед, който заема 3-то място. Тотнъм остава на 7-ма позиция с 9 пункта.

В следващия кръг Челси приема Манчестър Сити, докато "шпорите" гостуват на Арсенал в голямото дерби на Северен Лондон.


За Тотнъм се завърна Хюн-Мин Сон, който пропусна мачовете с Рен (2:2) и Кристъл Палас (0:3) заради контузия. Той започна в предни позиции с голямата звезда Хари Кейн, зад тях действаха Деле Али и Джовани Ло Селсо.

На вратата на Челси застана Кепа Арисабалага, а зад Ромелу Лукаку Томас Тухел заложи на Кай Хаверц и Мейсън Маунт. Място в титулярния състав намериха още Андреас Кристенсен, Сесар Аспиликуета и Жоржиньо.

Лондонското дерби започна динамично, но в първия четвърт час нямаше чисти голови положения. Точно след 15 минути игра Челси направи хубава контра, при която Мейсън Маунт и Ромелу Лукаку взаимодействаха, но националът на Англия се подхлъзна и не успя да стреля.

В средата на полувремето Лукаку намери включилият се в атака Андреас Кристенсен, който шутира много опасно, но на милиметри от целта. Надлъгването продължи с пълна сила и двата отбора разчитаха основно на бързи контри.

След малко повече от половин час игра Хюн-Мин Сон беше изведен сам срещу Кепа Арисабалага след чудесна атака. Испанският вратар обаче предвидливо излезе и успя да блокира нападателя. До края на полувремето Челси доминира, но така и не падна гол.

На почивката Томас Тухел взе мерки и смени Маунт с Н‘Голо Канте в опит да вземе пълен превес в центъра на терена. Второто полувреме започна с истински снаряд от воле на Маркос Алонсо, но Юго Лорис изби в корнер.

В 49-ата минута Челси поведе. Алонсо центрира от корнер, Тиаго Силва надскочи Деле Али и с глава се разписа за 1:0! Малко по-късно Тотнъм оцеля. Алонсо беше оставен непокрит и засече от границата на вратарското поле, но Ерик Дайър изби пред голлинията.

В 57-ата минута шампионът на Европа удвои преднината си. Високата преса на гостите даде резултат и Матео Ковачич отне топката пред наказателното поле на Тотнъм. Последва подаване към Канте, който стреля от дистанция и се получи рикошет в тялото на Дайър. Това заблуди Лорис, който само изгледа как кълбото се отбива в страничната греда и влиза в мрежата му за 2:0 за Челси.

В 64-ата минута удар на Кейн не затрудни Кепа. В 75-ата минута Силва можеше отново да се разпише след корнер, но този път Лорис спаси. После Тимо Вернер се отчете с пореден пропуск. След подаване на Лукаку германецът се озова на чиста позиция, но Емерсон Роял успя да го спре в решаващия момент. 

По-късно се получи страхотно меле в наказателното поле на Тотнъм, при което Лорис на два пъти спаси и в крайна сметка топката беше изчистена, а френският вратар спаси удар с глава на Лукаку и шут от непосредствена близост на Ковачич. Дълбоко в добавеното време Антонио Рюдигер с удар по земята оформи крайния резултат!

Тотнъм – Челси 0:3

Голмайстори: 0:1 Силва (49), 0:2 Канте (57), 0:3 Рюдигер (90)

Тотнъм: Лорис, Регилон, Ромеро (83-Санчес), Дайър, Емерсон Роял, Хьойберг, Ндомбеле (62-Скип), Али, Ло Селсо (62-Хил), Сон, Кейн
Мениджър: Нуно Еспирито Санто

Челси: Кепа, Аспиликуета, Рюдигер, Кристенсен, Силва, Алонсо, Ковачич, Жоржиньо, Маунт, Хавертц (70-Вернер), Лукаку
Мениджър: Томас Тухел

Лондон, ст.: "Тотнъм Хотспър"
Съдия: Пол Тиърни
Жълт картон: Вернер (Челси)