В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с единствената ни олимпийска шампионка по плуване – Таня Богомилова.

Плуването се появява в живота на Богомилова наред с уроците по гимнастика и акордеон, като бързо разбира, че нейната стихия е във водата. Въпреки това никак не ѝ е харесвал този спорт, защото винаги ѝ е било студено.

"Треньорите направиха така, че да заобичам плуването", споделя шампионката от Сеул 1988. И така идват първите ѝ успехи, още в 4 клас покрива майсторска норма.

Връщайки се назад във времето, си спомня, че на една родителска среща първият ѝ треньор Петър Костов казва пред всички присъстващи, че това кльощаво момиче един ден ще стане олимпийска шампионка. И думите му стават реалност през 1988 г. на Игрите в Сеул, като и до днес никой български плувец не успява да надскочи постигнатото от Богомилова.

На въпрос как се покорява олимпийският връх, легендарната ни плувкиня отговори: "Трябва да имаш сила, воля, инат и да гониш целта си докрай. Нужни са още доза талант и къртовски труд". 

Тези важни качества се опитва да предава и днес на децата, които тренира. "Ние сме от поколението, което сме научени да ценим България и да представляваме страната си, а днес това не се цени, гледа се материалното", споделя Богомилова.

Според нея връзката треньор-спортист е силна, колкото връзката родител-дете. Богомилова би изписала със златни букви в българския спорт името на футболната легенда Христо Стоичков.

"Той е посланикът на България по целия свят и благодарение на него се заговорва за България. Трябва всички такива златни спортисти България да ги използва по някакъв начин", смята олимпийската ни шампионка.

Вижте във видеото цялото интервю на Мария Константинова с Таня Богомилова.