Очаквано или не и сезон 2015/16 в груповата фаза на Шампионската лига започна с голям провал за английските баровци. А изводът, който можем да си направим на тази база, е, че след като и с толкова пари на Острова не могат да се оправят, значи им липсва акъл.

Опиянението на английските новобогаташи да купуват нови играчи бе най-голямата тема във футбола това лято. Част от нея бе и страхът на клубовете от континента, че скоро няма да могат да издържат финансово на конкуренцията от Острова. 

20-те клуба от Висшата лига похарчиха 1,18 млрд. евро за нови звезди а 207,3 млн. от тях потекоха към Бундеслигата. Но след първите мачове от груповата фаза на Шампионската лига можем със задоволство да заключим, че коронованият лъв (емблемата на Висшата лига) се оказа просто проскубан котарак. "Манчестър Сити" (с 203,8 млн. евро трансферни разходи) падна от "Ювентус" вкъщи, "Юнайтед" загуби от ПСВ в Айндховен, а "Арсенал" падна в Загреб. Победи само "Челси", но срещу слабичкия "Макаби" (Тел Авив). В същото време Бундеслигата постигна 3 победи в ШЛ, а загуба допусна само "Борусия" (М), който по начало си е в криза. Така излезе, че победите на Бундеслигата в сравнение с Висшата лига са 3:1.

Много ясно, че това не означава кой знае какво след първия кръг на групите. В същото време обаче страхът от уж всесилните англичани бе издухан изведнъж. Мъдрият Руди Фьолер го каза още преди мачовете в Шампионската лига: "Клубовете като "Байерн", "Реал" (М) и "Барселона" ще бъдат големите фаворити в следващите години. Те плащат също толкова големи заплати, колкото и англичаните, но са по-ценени заради репутацията им. И не им се налага да се разделят с никой играч!" Изведнъж се оказа, че има смисъл и едно изречение, което подхвърли шефът на "Айнтрахт" (Франкфурт) Хериберт Бруххаген: "Даже и с всичките тези пари англичаните пак имат право само на по 25 играчи в отборите си."

В същото време от "Байер" (Леверкузен) привлякоха почти незабележимо Хавиер Ернандес-Чичарито. Нападател с 23 мача за "Реал" (М) и 103 за "Манчестър Юн", с 44 гола общо за двата отбора. Оказа се обаче, за него няма място в плановете на Луис ван Гаал. И така "Байер" го взе за смешните за днешната действителност 11,5 млн. евро. А при 4:1 за "Байер" (Л) срещу БАТЕ" Чичарито вкара важния трети гол и получи много добра оценка от "Билд" за изявите си. В същото време звездите на Ван Гаал паднаха с 1:2 в Айндховен. Значи в крайна сметка е по-добре да си умен, отколкото да си богат...


Aлфред Дракслер, главен редактор на "Шпорт Билд"
Превод на вестник "7 дни спорт"