Неделя бе почивен ден за Пеп Гуардиола, така че вероятно е решил да изгледа с нарастващо очакване манчестърското дерби. След което е получил такова главоболие, което рядко се случва в Бавария извън периода на Октоберфест. Екскурзии в четвъртък вечер до Молдова или Азербайджан ще бъдат нещо ново за човека, който никога не е тренирал отбор извън Шампионската лига. Само че Манчестър Сити изглежда обречен да играе в Лига Европа. А от клуба обичат да изтъкват постоянно, че в договора със Свети Пеп няма клауза "бягство", след като дойде на "Етихад" през лятото. 

Дори съмняващите се в Гуардиола не оспорват, че той е чудесен треньор с магнетично излъчване и звездна биография. Само че именно положението му на безспорния велик треньор в световния футбол изглежда малко пораздуто, тъй като той никога не се е заемал да изгради един отбор от нулата. Той подобри Барселона значително, но се радваше на златно наследство в лицето на Лионел Меси, Шави и Андрес Иниеста. В Байерн Мюнхен той пое спечелилия требъл европейски шампион, поради което престоят му няма да бъде оценен като напълно успешен, освен ако не спечели Шампионската лига този май. А сега нашият скептицизъм ще бъде подложен на още по-сериозна проверка, защото Гуардиола ще наследи пълна разруха в Ман Сити.

Твърдението, че Гражданите сами са се прецакали с обявяването на назначението на Гуардиола на 1 февруари, изобщо не е основателно. Играчите на Сити не свалиха оръжията само защото Мануел Пелегрини е един свършен треньор, който си доработва оставащите дни. Упадъкът на този застаряващ, скърцащ, кух отбор бе очевиден далеч преди 1 февруари. Въпреки големите трансферни разходи Сити е тайфа от книжни страшилища, които рядко могат да победят някой приличен отбор през целия сезон. А щом техният най-добър играч за сезона Кевин де Бройне получи сериозна контузия, гаснещите им надежди за титлата получиха жесток удар. И сега с контузиите на Вини Компани и Джо Харт Сити изобщо не изглежда способен да надвие Манчестър Юнайтед и Уест Хем в борбата за четвъртото място и няма никакъв шанс да спечели Шампионската лига този сезон. Сити загуби дербито главно защото Мартин Демикелис не е достатъчно добър, а Еляким Мангала не е кой знае колко по-силен. Нито пък с Николас Отаменди щеше да има по-голяма разлика. 

Гледката как 18-годишният манчестърец Маркъс Рашфорд отвява Демикелис за победния гол, а после предизвика фаул, който трябваше да му донесе дузпа, показва красноречиво колко силно Сити се нуждае от нов треньор. А отчайващата реакция на Демикелис, който правеше знаци, че Рашфорд е симулирал, е моментна снимка на всичко сбъркано в бъдещия клуб на Пеп. Ако решението на Сити да пусне толкова много младежи при загубата им от Челси за Купата на Англия бе наистина умен ход за бъдещето, както Пелегрини уверяваше, то тогава Рашфорд можеше да бъде пазен от друг впечатляващ манчестърец в лицето на Тосин Адарабиойо вместо свършения Демикелис. Сити се хвали, че има далеч по-съвършена детска школа от тази на Юнайтед, но докато треньорът на първия отбор не прояви желание да заложи уверено на младите, всичко това си остава празна хвалба.

Със сигурността на дългосрочния си договор и с правилните си инстинкти Гуардиола със сигурност ще привлече доста млади в първия отбор, в който Яя Туре се нуждае от замяна, Кун Агуеро има нужда от подкрепа, защитата - от пълно обновяване, както и насаждане на съвсем различно отношение.

Фалшива е теорията, която уверява, че обичайният ред в английския футбол ще бъде мигновено възстановен от следващия сезон. Че след сегашния сезон на славен хаос най-богатият клуб в страната, с най-бляскавия треньор в света без съмнение ще си поиска обратно короната. Тотнъм би трябвало да започне следващия сезон като фаворит за Висшата лига, тъй като те са най-завършеният отбор в Англия. Няма причина Лестър да изпадне от борбата за топ 4. Уест Хем, Стоук, Саутхемптън и опаричилият се Евертън също би трябвало да започнат с реални амбиции за класиране в Шампионската лига. Плюс останалите отбори от стария елит. Каквито и слабости да показаха английските клубове срещу най-добрите в Европа, Гуардиола никога досега не е изпитал нещо подобно на вътрешната конкуренция във Висшата лига. И ако той спечели титлата следващия сезон, значи повече няма да има повод за съмнения и скептицизъм. Защото тогава ще е постигнал изумително обновяване.

 

Дейв Кид, вестник"Мирър"

Превод на вестник "7 дни спорт"