Манчестър Сити изпревари Манчестър Юнайтед в класацията за най-стойностен клуб в английското футболно първенство, сочи проучване на Центъра за спортен бизнес на университета в Ливърпул.

Шампионите са оценени на 2.364 милиарда британски лири, с 385 милиона повече от миналата година, докато "червените дяволи" са загубили 376 милиона и вече "струват" 2.087 милиарда лири заради по-високите заплати и по-ниския профит.

Интересно е, че стойността на водещите шест отбора в Англия представлява 3/4 от общата за Висшата лига, докато Бърнли е седми в класацията и е описан като "най-разумно водения клуб чисто финансово". Като цяло клубовете от елита са оценени на 14.7 милиарда лири, което е с 1.6 процента по-малко от миналогодишната сума.

Двата отбора от град Манчестър са единствените, които надхвърлят стойността от 2 милиарда лири в проучването на университета. Тотнъм (1.837 милиарда лири), Ливърпул (1.615 милиарда) и Челси (1.615) бележат ръст в това отношение, а на обратния полюс е Арсенал (1.368 милиарда) заради отсъствието на отбора от Шампионската лига. Тези шест клуба съставят 73 процента (10.9 милиарда лири) от общата стойност на 20-те клуба, като Бърнли е седми и на почти 1 милиард зад Арсенал.

Изследователите обясниха, че "Сити е първи заради комбинацията от повишени приходи и намалени заплати". Шампионите са с 39 милиона лири на плюс от трансфери за миналия сезон, "освобождавайки се от някои от най-високо платените си футболисти".

"Моделът на управление на Шейх Мансур освободи Сити от задължения, което означава, че той не изплаща заеми, но също така не изплаща и печалба на свои акционери", продължават от университета.
Според "Делойт" Юнайтед е на трето място в света зад Реал Мадрид и Барселона, но това проучване представя само резултатите от приходите.

Други факти от проучването:

- Юнайтед е с най-големи годишни приходи при 590 милиона лири, а Сити е на второ място с 500. Тотнъм е с най-нисък процент за заплати/приходи при 39, докато Палас е с най-високия при 78.

- Лестър и Арсенал загубиха от стойността си заради отсъствието им от Шампионската лига, но "артилеристите" имат приходи от 120 милиона лири от трансфери.

- Хъдърсфийлд дава най-малко пари за заплати при 63 милиона лири, докато Юнайтед е с най-високите харчове по това перо с 296 милиона. 

- Челси е начело в класацията за годишни приходи от деня на мача с 1781 лири за един фен. Хъдърсфийлд изкарва най-малко - по 201 лири от всеки свой привърженик.

- Парите от телевизионните права съставят 88 процента от стойността на Борнемут, с което клубът е рекордьор във Висшата лига.

- Брайтън е увеличил разходите за заплати със 148 процента, с което също записва рекорд.