Вчера измина точно една година, откакто Жозе Мауриньо се появи в северната част на Лондон, разказвайки за пижамата си на Тотнъм. Тогава португалецът обеща на феновете, че ще им помогне да мечтаят за титлата. През тези 12 месеца не винаги нещата вървяха плавно за шпорите, но въпреки това те показаха решимост, когато са под натиск. Тимът изглежда одухотворен и по-силен физически и се превърна в класическата военна машина на Моуриньо.

Подаръкът за първия рожден ден на Жозе в Тотнъм е среща със стария враг Пеп Гуардиола. А сблъсъкът между тях никога не разочарова. Това са два различни свята, но нито един от тях не е излишен. Днес те отново се изправят един срещу друг, ала този път от доста по-различни позиции. Тотнъм ще се надява да продължи силния си старт на сезона - има 5 точки повече от Манчестър Сити и изостава само на 1 от Лестър.

Постиженията на Пеп срещу стария му съперник Жозе обаче със сигурност ще дадат на феновете на гражданите основание да вярват, че техните любимци ще триумфират в Северен Лондон. Статистиката показва, че нито един друг мениджър не е побеждавал Жозе повече пъти – Гуардиола го е правил цели 10! Следващият в този списък е Рафаел Бенитес с 6. Това ще бъде 24-и сблъсък между двамата във всички турнири, а Пеп има повече победи единствено над Мануел Пелегрини – 12.

Моуриньо не винаги се радва да се изправи срещу каталунеца, но последните срещи и тенденциите в представянията на двата отбора през кампанията предполагат, че португалецът може да излъже своя колега. Защото сега Тотнъм играе значително по-добър футбол от Сити. И със стил, който може да причини огромна вреда на небесносините.

Специалния има по-добър баланс срещу Гуардиола в последните 8 години – 4 успеха срещу 3 в девет срещи. А освен това Жозе изглежда е настроен на по-приключенска вълна през този сезон и очевидно е забравил как се паркира автобусът. Един поглед към цифрите показва, че шпорите имат почти 2 пъти повече отбелязани попадения от своя опонент. Ключово за Тотнъм е да победи пресата на Сити, а ако го стори, то домакините могат да бъдат опустошителни. Тактическата борба в този сблъсък вероятно ще бъде още по-интригуваща, тъй като двамата мениджъри имаха цели 2 седмици, за да разгледат своите планове за мача.

От другата страна на монетата са Пеп и Манчестър Сити. Все още всички очакват сезонът за гражданите във Висшата лига да започне. Дотук през кампанията най-добрите представяния на небесносините бяха в Европа. Но всеки е наясно, че рано или късно небесносинята машина отново ще заработи на високи обороти. Гуардиола няма да има нищо против това да започне именно срещу шпорите, още повече че новият му договор може да даде тласък както на него, така и на момчетата му.

Материал на "Тема спорт"