Много спорният гол на Бернардо Силва за Манчестър Сити при победата срещу Астън Вила доведе до промяна на интерпретацията на правилото за засада. Миналата седмица “гражданите” бяха близо до това да изгубят ценни точки в битката за титлата, но гол на Силва в 81-та минута ги запъти към успеха с крайното 2:0.

Попадението на португалеца дойде, след като халфът на Сити Родри отне топката на Тайрън Мингс в гръб, като преди това Родри бе в 10-метрова засада, но според съществуващата интерпретация на правилото, след като Мингс е овладял топката на гърди, то позицията на играча на Сити вече е чиста. Това доведе до гневна реакция на мениджъра на Вила Дийн Смит, както и широка дискусия, като консенсусът беше, че Родри е получил нечестно предимство от забранена позиция.

В крайна сметка от ръководството на Висшата лига Английската футболна лига, която менажира Чемпиъншип, Лига 1 и Лига 2, са решили, че интерпретацията трябва да претърпи промяната и подобен гол в бъдеще няма да бъде зачитан във всички първенства и турнири в Англия. Новата интерпретация ще важи само за ситуации, като тази с Родри и Мингс, но ако примерно защитникът на бирмингамци не бе овладял добре топката и тя бе попаднала в Родри, то засада нямаше да бъде отсъдена и след днешните промени. В случаи, в които играч на защитаващия се отбор поеме под контрол топката, то играчът в засада продължава да бъде в нелегална позиция и няма право да влезе в единоборство.

В тази част на правилото за засада остават неясноти, тъй като всички тези интерпретации се отнасят до една “фаза” на играта. Ако обаче се премине в следваща фаза, то засада няма да бъде отсъждана при никакви обстоятелства. Кога свършва една фаза на играта и започва друга остава решение на съдията.