В Астън Вила очаквано бяха бесни на съдиите, след като загубиха с 0:2 от Манчестър Сити, а първото попадение на домакините бе изключително спорно. 

Тогава вратарят Мартинес изрита топката напред, след което тя бе отбита към Тайрон Мингс. Зад гърба му в откровена засада се намираше Родри, който обаче атакува съперника, отклони топката към Бернардо Силва, който отбеляза. 

Мениджърът Дийн Смит бе изгонен заради протестите си, а след двубоя заяви: „Това бе абсолютен фарс. Никога не съм виждал подобен гол да бъде зачетен. Едва ли някой вярваше, че попадението ще бъде признато. Не знам къде бе ВАР. Попитах четвъртия съдия дали реферите са получили кутия за фокуси за Коледа. Не мога да разбера. В крайна сметка Родри получи предимство, след като бе в чиста засада“. 

Впоследствие все пак стана ясно и защо попадението бе зачетено. Оказва се, че тъй като Мингс опитва да овладее топката и да я отиграе по определен начин, се преминава в нова фаза на играта и тогава Родри не е в засада. 

Анализаторът на BT Sport Рио Фърдинанд също не бе съгласен с отсъждането, но двамата с колегата си Роби Савидж отчетоха и грешката на Мингс, който не е изчистил топката. 

„Да, решението бе ужасно и то повлия на мача. Един централен защитник обаче, трябва просто да избие тази топка. Той знаеше, че Родри е зад гърба му, макар и в засада. Можеше да ликвидира цялата несигурност, като прати топката напред. Във футбола има едно правило – когато си несигурен, просто се отърви от топката“ заяви Рио.