Отборите на Пеп Гуардиола обикновено са ниски, бързи и технически перфектни. През седмицата служителите на Бърнли, които са наблюдавали как играчите на Сити слизат от автобуса на "Търф Мур", може би са си помислили, че това е тим по ръгби.

Реалността е, че гражданите от уязвими се превърнаха в един от най-добрите клубове във Висшата лига и в двете наказателни полета. Небесносините винаги са били конкурентни и избухливи - всеки, който няма това в себе си, не се задържа дълго под ръководството на Пеп.

Но в не толкова далечното минало те бяха тормозени от по-високи отбори като Бърнли и Стоук. Решението на Гуардиола беше да се защитава така, че да не дава топката на съперника. А по този начин другият отбор няма как да вкара гол или да печели корнери.

Но исполините Аймерик Лапорт, Рубен Диаш и Джон Стоунс създават изключително внушителна задна линия. Те тримата играха заедно на "Търф Мур", а в средата на терена, точно пред тях, бе и Родри, който също е доста висок.

Стоунс вкара 3 пъти през този сезон, Лапорт показа умение да играе перфектно с глава в ключовите моменти, а дебютният гол на Диаш бе просрочен. Това е значителна стъпка в еволюцията на Сити. Те все още притежават копринения блясък и спиращата дъха креативност на двете рекордно спечелени титли. Но гражданите вече имат и значително физическо присъствие.

Някои могат да кажат, че футболната философия на Гуардиола е разклатена от изискванията на Висшата лига, но той винаги е казвал, че е дошъл в Англия, за да се учи, а не да преподава. И определено е научил някои неща. Например, че макар размерът никога да не е най-важното нещо, това може да бъде голямо предимство.

Срещу Бърнли за първи път Диаш, Стоунс и Лапорт започнаха мач заедно. А в неделя предстои визита на "Анфилд", в която Сити може да сложи край на надеждите на Ливърпул да запази титлата си. През миналия сезон червените вкараха 17 от попаденията си от статични положения - колкото небесносините. Освен това мърсисайдци допуснаха 7 гола от корнери и свободни удари - колкото Сити.

Но сега Ливърпул е лишен от високите си мъже Върджил ван Дайк, Жоел Матип и Джо Гомес. Този сезон контузиите ухапаха дълбоко защитните ресурси на отбора на Клоп, който е доста уязвим. Срещу Брайтън (0:1) червените дори прибегнаха до късо изпълнение на корнер, чувствайки, че нямат шанс срещу високия отбор на чайките.

А тази уязвимост няма да бъде пропусната от Пеп. В миналото мениджърът на Сити е инструктирал отборите си да не центрират топката от ъглов удар, по-скоро заради факта, че не представят заплаха във въздуха срещу който и да било съперник. А и изглежда Гуардиола сякаш се отърва от своя снобизъм, че гол с мощен удар с глава няма да отговаря на футболната стойност на неговата философия. Ако в неделя Сити спечели по подобен начин, Пеп едва ли ще е много разтревожен за това.


Стюърт Бренън, вестник "Манчестър Ивнинг Нюз"
Превод на "Тема спорт"