Манчестър Сити се класира за 1/4-финалите на ФА Къп, след като срази с 3:1 Суонзи.

През първото полувреме на "Либърти Стейдиъм" имаше интрига и "Лебедите" допуснаха само един гол във вратата си, дело на Кайл Уолкър (30).

Малко след подновяването на играта гостите стигнаха до две бързи попадения чрез Рахим Стърлинг (47) и Габриел Жесус (50), с което решиха изхода на сблъсъка. Почетното попадение за домакините отбеляза дебютантът Морган Уитакър в 78-ата минута. 


През първото полувреме и двата отбора имаха добри шансове за гол, а мачът започна с контрол на Сити и до 12-ата минута статистиката показваше 79% владеене на топката. Първото добро положение беше в 15-ата минута. Тогава Габриел Жесус овладя великолепен пас на Бенжамен Менди и стреля, но покрай целта.

Малко по-късно Феран Торес получи прецизно подаване в наказателното поле и шутира, но вратарят с брилянтна намеса спаси. След половин час игра вече нямаше какво да помогне на домакините. Кайл Уолкър овладя и отправи силен удар, точно в долния ъгъл. Фредерик Уудман плонжира, но нямаше как да се намеси отново – 1:0 за Сити.

Суонзи отговори в 34-ата минута чрез Джей Фултън, който засече с глава, но над напречната греда. После Джамал Лоу получи пас на отлична позиция, но в решаващия момент Ерик Гарсия го спря. В края на полувремето претенции за дузпа на "гражданите" не бяха уважени, а шут на Жезус беше блокиран.

След почивката Сити сложи точка на спора с още два гола до 50-ата минута. Първо Родри с пас като по учебник изведе Рахийм Стърлинг, който си освободи пространство и с изстрел в долния десен ъгъл покачи на 2:0!

След това Торес засече без забавяне, но в аут. От него домакините се опитаха да разиграят в наказателното си поле, сбъркаха при изнасянето и Илкай Гюндоган намери Бернардо Силва. Португалският национал продължи с глава към Жесус, който овладя, завъртя се чудесно и разстреля Уудман за 3:0!

В 54-ата минута удар на Ян Данда не попадна в целта, а до 66-ата минута статистиката показваше 0:6 точни изстрели. При този развой на мача Пеп Гуардиола пусна в игра младоците Томас Дойл (19 г., халф) и Клаудио Гомес (20 г., халф), като за втория това беше и официален дебют за Сити.

Суонзи се възползва от това и в 78-ата минута стигна до почетен гол чрез резервата Морган Уитакър, който беше привлечен от Дарби Каунти в последните часове на трансферния прозорец. Дебютантът се освободи в наказателното поле и с хубав удар оформи крайното 1:3.   

Суонзи – Манчестър Сити 1:3

Голмайстори: 0:1 Уокър (30), 0:2 Стърлинг (47), 0:3 Жезус (50), 1:3 Уитакър (78)

Суонзи: Уудмън, Робъртс (65-Фрийман), Кабаньо, Латибьодие, Гуеи (65-Бидуел), Маминг, Фултън, Гримс, Данда (77-Хурихейн), Морис (65-Уитакър), Лоу (65-Ариола)

Сити: Стефън, Уокър, Гарсия, Лапорт, Менди, Родри (72-Гомес), Гюндоган (57-Дойл), Бернардо Силва (66-Фодън), Торес, Стърлинг (56-Марез), Жезус

Стадион: "Либърти Стейдиъм"
Съдия: Питър Банкс
Жълти картони: Кабанго, Данда (Суонзи)