Годината на Манчестър Сити. Чували сме го и преди. Например през миналия сезон, когато три мача на неутрален терен стояха между гражданите и трофея в Шампионската лига. Но още на първата крачка Лион ги препъна. В по-предишната кампания отново беше годината на Сити. Тотнъм обаче ги изхвърли също на четвъртфиналите. През 2017/18 беше Ливърпул, а през 2016/17 - първия сезон на Пеп Гуардиола, Монако елиминира небесносините още на осминафиналите.

Така че, да, и това е годината на Манчестър Сити. Но в случая не става въпрос само за тях. Погледнете останалите велики лиги и елитни клубове. През този сезон те всички са доста жалки.

Самоназначените аристократи - Барселона, Реал, Ювентус, са слаби. Байерн и ПСЖ изглеждат най-добрите, но има ли причина Сити да се страхува от тях? Ливърпул не успя да победи Саутхемптън, Бърнли и Брайтън през 2021-а, но нямаше проблем с РБ Лайпциг - отбора, който е на 2 точки от баварците в Бундеслигата.

В наши дни германското първенство е лоша лига. Байерн обира всички най-добри играчи на своите съперници, което превръща Бундеслигата в неконкурентоспособен шампионат. С цялата тази разлика в класите мюнхенският колос трябваше да е на километри пред РБ Лайпциг. Да, ама не.

Що се отнася до ПСЖ - завоевателите на Барселона, те са трети във френската Лига 1, която се предполагаше, че трябваше да е спечелена до края на февруари. Те загубиха 6 мача този сезон, а в груповата фаза бяха победени от Манчестър Юнайтед и РБ Лайпциг.

Трябва ли Сити, който е с 18 поредни успеха, да бъде обезсърчен от третия най-добър отбор във Франция в момента? Едва ли. Атлетико Мадрид също се промени през последните няколко седмици и преднината на върха в Ла Лига бе стопена от 10 точки на само 3. Испанското първенство все още ли е силата, която беше? Барселона и Реал Мадрид със сигурност не са, а Севиля вече почти изхвърча от турнира след домакинска загуба от Дортмунд.

Погледнете и изненадата през този сезон - Реал Сосиедад, който бе отнесен от Юнайтед с 0:4 преди седмица. А нито червените дяволи, нито Борусия Дортмунд имат искрата на Сити. Със сигурност в момента има много треньори в Европа, които завиждат на желязната защита на гражданите. Те са допуснали едва 15 гола във Висшата лига през този сезон. Вторият по този показател Челси е с 10 повече! А 1/3 от тези 15 попадения дойдоха в един мач срещу Лестър през септември.

Така че звездите се подреждат за Манчестър Сити в Шампионската лига. Пеп има защита, която работи, план за преодоляване на отсъствието на Серхио Агуеро, страхотен жребий за осминафиналите, където съперник е осмият в Бундеслигата Борусия Мьонхенгладбах, а на всичко отгоре елитът на европейския футбол е в състояние на безпорядък и промяна.

През миналия сезон ПСЖ разбра, че дори само Байерн да стои между теб и трофея, то задачата си остава достатъчно трудна. Но при тези обстоятелства никой не трябва да играе на пълен стадион или срещу Ливърпул с Ван Дайк в защита. Лео Меси почти сигурно е аут от турнира, продължаването на Кристиано Роналдо също е под въпрос. Годината на Сити? Чувствайте се свободни за подигравки, но е трудно да си представим, че някога гражданите ще имат по-добър шанс.

Мартин Самуел, "Дейли мейл"
Превод на "Тема спорт"