Манчестър Сити победи Борусия Дортмунд трудно с 2:1 в първи четвъртфинален двубой на Шампионската лига, игран на стадион "Етихад".

Един от най-добрите на терена Кевин Де Бройне откри резултата в 19-ата минута практически при първата опасна атака на "гражданите", които имаха преимущество по отношение на владеенето на топката, но не изглеждаха опасни.

Лидерът във Висшата лига стоеше доста по-добре след почивката, но не успя да удвои и в 84-ата минута капитанът на Борусия Марко Ройс заля домакините с леден душ след прекрасна асистенция на Ерлинг Халанд. В 90-ата минута обаче слабата защита на германците си каза думата и Фил Фодън вкара като на тренировка.

Реваншът е на 14 април на стадион "Сигнал Идуна Парк". Интересното е, че Манчестър Сити постигна първа победа над Борусия Дортмунд в третия им сблъсък в турнира на богатите.


Още в седмата минута гостите от Германия показаха зъби и Джъд Белингам би с левачката след пробив на Марко Ройс и пас на Ерлинг Халанд, но вратарят на манчестърци Едерсон спаси.

Четвърт час след началния съдийски сигнал Сити имаше 2/3 от притежанието на кълбото, но нито една опасна акция и нито един удар към вратата на съперника, който пък си бе останал само с опита на Белингам.

Смехотворната през този сезон отбрана на Борусия все пак беше превзета при първия натиск срещу нея в 19-ата минута. Кевин Де Бройне проби след майсторско слаломиране и секунди след това завърши с плътен нисък удар при хитрия пас на Рияд Марез към него.

Макар и комични в отбрана, вестфалци демонстрираха офанзивния си потенциал и днес. Марко Ройс получи след копване на Рафа Герейро и завърши, но вратарят на английския клуб спаси. Не след дълго реферът Хатеган отсъди дузпа, но видя на повторение как Джан не спъва Родри и правилно отмени скандалното си първоначално решение.

Почти веднага след почивката головата машина на Борусия Ерлинг Халанд отправи силен удар към вратата на домакините, но и този път топката беше сравнително близо до Едерсон, което му позволи да отрази. 

В средата на второто полувреме на отсрещната страна Фил Фодън получи златен шанс отблизо, но беше блокиран в последния момент от вратаря на гостуващия тим Марвин Хитц, застанал на голлинията.

Четвърт час преди края на редовното време Де Бройне отново се разходи като на шега покрай съперника и отправи много тежък нисък удар, но топката профуча покрай левия страничен стълб. После Хитц спаси тупалка на Фодън.

В 84-ата минута дойде и студеният душ за манчестърци. Ерлинг Халанд изведе с феноменален пас капитана Марко Ройс, който си поведе майсторски и реализира хладнокръвно.

Все пак Манчестър Сити стигна до победата в последната минута на редовното време.  Де Бройне центрира към далечната греда, където Илкай Гюндоган спря добре и подаде на Фил Фодън, а той завърши с удар отблизо.

 

Манчестър Сити - Борусия Дортмунд 2:1
1:0 Кевин Де Бройне  - 19'
1:1 Марко Ройс - 84'
2:1 Фил Фодън - 90'