Аймерик Лапорт вбеси французите с решението си да стане национал на Испания, макар че премина през всички младежки гарнитури на "петлите". Защитникът на Манчестър Сити има 19 мача за младежкия национален отбор на Франция, но така и не дебютира за мъжкия и реши да заиграе за Испания.

Лапорт е роден на френска земя, но е с испанско потекло, поради което има право да получи испанско гражданство. Така той ще бъде в състава на Луис Енрике за Евро 2020, което започва след по-малко от месец.

Интересното е, че футболистът беше извикан три пъти от Дидие Дешан в селекцията на Франция, но не получи шанс да дебютира. Френската преса обаче изобщо не хареса неговото решение. Водещото издание "Екип" коментира, че Лапорт е предал държавата си.

"Лапорт измами Франция и реши да играе за Испания, когато му стана ясно, че има голяма конкуренция. Невероятно е, че само преди два месеца той каза на среща на националния отбор, че мечтата му се е сбъднала. През март тази година той заяви, че винаги е мечтаел да играе за Франция", пише спортният всекидневник, цитиран от webcafe.bg.

Лапорт за последно беше част от състава на "петлите" през август 2019 г. Напоследък Дидие Дешан не разчита на него и това го е накарало да се реши на промяната. Наскоро 26-годишният футболист е изпратил съобщение до Дешан, за да го попита защо изобщо не е в списъка, но селекционерът на световните шампиони не му е отговорил.