Времето на Серхио Агуеро в Манчестър Сити приключи не с шампанско, а със сълзи. Буквално. Аржентинският нападател не успя да сдържи емоциите си след последния си мач за "гражданите" - разочарование след загубата с 0:1 от Челси във финала на Шампионската лига.

Седмица по-късно около десет хиляди фенове присъстваха на "Етихад" за първи път този сезон и също не щадяха сълзите, сбогувайки се с една от най-големите легенди на клуба. Но може би най-странна бе реакцията на Пеп Гуардиола, който, като най-искрен фен на Агуеро, проплака в интервюто след мача, след който Сити вдигна и титлата на Висшата лига, запитан за раздялата с десетката.

"Много го обичаме - каза мениджърът на "гражданите" пред Sky Sports. - Той е специален човек. Изключително мил. Помогна ми много. Няма да можем да го заменим, просто няма да успеем. Има много играчи в този клуб - като Джо Харт и Давид Силва, които помогнаха за изграждането на клуба. Ще пазим наследството му."

Но наследството му може и да бъде опетнено, ако Агуеро заговори публично за недоволството си от напускането на Сити. Гуардиола не се притеснява да взима тежки решения, свързани с големи имена, и някои от тези решения го преследват и до днес, а играчите не се притесняват да критикуват бившия си треньор периодично.

 

 

Самуел Ето'о, Златан Ибрахимович и Яя Туре са тримата най-известни футболисти, които и до днес не спират да се оплакват от методите и отношението на Гуардиола.

"Тогавашният ми адвокат ми каза, че от клуба са ме обявили за продажба. Аз се учудих: "Наистина ли?", а той ми отговори: "Да, по молба на Гуардиола" - разказва Ето'о пред beIN Sports през 2019-а за обстоятелствата около трансфера му в Интер през 2009 г.

Но днес е още по-ясно, че този трансфер и възможността, която Пеп ми даде, ще остане в историята, защото ми позволи да се превърна в дори още по-голяма част от цялостната футболна история, отивайки в Интер. Той позволи на Интер да направи най-добрата сделка в историята."

Ето'о бе принуден да си тръгне, след като спечели требъл с Барселона през 2009-а, след което направи същото под ръководството на Жозе Моуриньо в Интер година по-късно.

Феновете на Сити се надяват Агуеро да не се превърне в поредният критик на каталунеца. 33-годишният аржентинец е голмайстор №1 в историята на "гражданите", но Гуардиола реши, че е време за Кун да напусне клуба десет години след пристигането си от Атлетико Мадрид.

Според медиите на Острова Агуеро изобщо не е бил доволен от това, че клубът не му е предложил нов договор, но е решил да не разваля последните си дни в Сити с публична война на думи.

Официално контрактът му е до края на юни, когато ще се превърне във футболист на Барселона, но аржентинецът вече бе представен като ново попълнение на "Камп Ноу", откъдето правят феноменална селекция от свободни агенти през лятото досега. За Агуеро се знае, че е далеч от конфликтна личност, и едва ли самият той би искал да започва конфликт с Гуардиола. Но баща му вече нанесе първия удар в тази посока.

"Не вярвам на Гуардиола. Той никога не го (Агуеро) искал; във всичките си отбори той е искал да бъде основната фигура - каза бащата на Агуеро - Леонел дел Кастийо пред Radio La Red. - Той никога не се е отнасял добре с него, с мен или с братята му.

Гуардиола е страхотен треньор, но още от първия ден започна със смяната на футболисти и обстановката се промени. А и при него никога не знаеш дали ще си титуляр, или не. Каза, че той (Агуеро) е незаменим, но често изобщо не го включваше в състава."

От клуба нямат намерение да отговарят на бащата на Агуеро и се надяват тези думи да са последните, изречени по тази тема. Никой на "Етихад" не иска да петни името на най-великия нападател в историята на Сити, отбелязал 260 гола в 390 мача, включително и онова попадение в последната секунда от сезон 2011/12, с което донесе титлата, а "гражданите" изпревариха Манчестър Юнайтед по голова разлика.

Няма футболист с повече голове във Висшата лига за един отбор от Агуеро, а в последния си мач на "Етихад" показа, че с възрастта не е забравил как се бележи, нанизвайки две попадения при разгрома с 5:0 срещу Евертън.

Но раздялата с него бе потвърдена още през март. Гуардиола реши, че се нуждае от нов голмайстор, като приоритет в списъка на Сити е Хари Кейн. Агуеро започна като титуляр едва осем от общо 61 мача за Сити през сезона, заради което в голяма част от двубоите Пеп трябваше да излиза на терена без истински нападател.

В някои мачове се получаваше. Илкай Гюндоган, Фил Фодън, Габриел Жезус, Рахийм Стърлинг, Рияд Марес и Феран Торес показаха, че всеки от тях може да носи достатъчен брой голове, но се видя и че Сити се нуждае от титулярен нападател. Агуеро наниза 30 гола в първите си три сезона под ръководството на Гуардиола и още 23 в четвъртия, но контузиите си казаха думата в последно време.

Аржентинецът липсваше, на практика, през половината от сезон 2019/20 заради дълго възстановяване от контузия в коляното, други мускулни травми, а накрая заболя и от COVID-19. Агуеро вярваше, че ако е здрав, все още би могъл да помага на отбора, но не така смяташе Гуардиола. Каталунецът очаква не просто голове, но и демонстриране на несекваща енергия, с която да помага на високата преса, която практикува Сити.

Смяташе се, че отношенията им са се влошили след оповестената раздяла, но мачовете впоследствие и двамата доказаха, че поне на този етап все още изпитват взаимно уважение. Накрая пък Агуеро реши да се раздели със служителите в Сити, разигравайки джипа си на лотария, която бе спечелена от отговорника за екипите.

Агуеро е от футболистите, които "говорят" на терена. Десет години го правеше за Сити, а сега ще има шанса да покаже класата си и на "Камп Ноу" редом до сънародника си и добър приятел Лионел Меси, който също е повече по действията, а не по думите.

Аржентинецът винаги е отговарял на критиците си чрез головете си и именно с тях би могъл да докаже, че Гуардиола е сгрешил с решението си за него - по подобие на това, което направи Луис Суарес с Атлетико Мадрид през този сезон.

Статутът му на легенда на Сити е осигурен и един ненужен скандал с настоящия треньор би помрачило спомените на феновете. Но никой не може да гарантира, че няма да видим искри между двамата в бъдеще.


Материал на webcafe.bg