Пеп Гуардиола разкри, че Кевин Де Бройне ще започне като титуляр за Манчестър Сити в последния двубой от груповата фаза на Шампионска лига с РБ Лайпциг, настоявайки, че полузащитникът няма какво да доказва, независимо че изпитва затруднения с намирането на най-добрата си форма през този сезон.

Белгиецът се появи от резервната скамейка при успеха на „гражданите“ над Уотфорд с 3:1 като гост във Висшата лига, но не е играл като титуляр за отбора от победата над Манчестър Юнайтед с 2:0 в градското дерби на 6 ноември, след като даде положителен тест за коронавирус. За момента Де Бройне остава без асистенция в Премиършип. Въпреки това, Гуардиола защити формата на подопечния си.

„Кевин се подобряваше във физическо естество и след това се случи това с коронавируса. Хората, прекарали вируса, след това се чувстват празни. Стъпка по стъпка той ще покачи игровите си минути. Утре ще стартира като титуляр. Кевин игра от началото на сезона. Той пристигна от Европейското първенство и миналия сезон, не в добро състояние и след това се зарази с коронавирус".

"Той е отново тук с нас и се бори за мястото си като всички останали. Той не трябва да ми показва нищо, просто трябва да е на линия. Да прави това, което прави в последните пет години. Той е толкова необходим за отбора. Бернардо и Гюндоган го знаят, трябва да си добър в продължение на 90 минути“, започна испанският специалист.

Успехът над Пари Сен Жермен в предишния мач гарантира на Сити прогресиране към осминафиналите на турнира като победители в групата, независимо от развоя в Германия, където двубоят ще се проведе при закрити врати поради стриктните коронавирусни ограничения в страната. Без да има за какво да играе, Гуардиола призна, че е изкушен от възможността да заложи на някои от младите си таланти, като настоя, че те се намират на най-доброто възможно място за развитие и не възнамерява да ги дава под наем в други клубове.

„Разполагаме с невероятна академия. Първият тим е важен. За младите играчи е невероятен опит да играят в Европа. Може би утре някои ще получат минути. Имаме пет смени и можем да ги използваме. Те са на 18, 19 години, имат всичко пред себе си. Потенциалът, с който разполагат, те са фантастични. Те ще останат тук. Няма да ги даваме под наем, нуждаем се от тях. Те тренират с първия отбор, конкуренцията и качеството са на много високо ниво, така че за тях е по-добре да останат при нас“.

Сити спечелиха последните си седем мача във всички турнири и независимо от липсата на интрига в последния двубой, Гуардиола иска тимът да запази набраната инерция. „Разбира се, че всички играчи, които ще се включат в утрешния мач, искат да спечелят. Уважаваме турнира. Всеки двубой е добра възможност за подобрение и има много неща, които можем да подобрим. Играчите го знаят“, завърши испанецът.