Фермерска лига - така феновете на Премиършип обичат да наричат част от останалите първенства от Топ 5 на Стария континент заради липсата на конкуренция и достатъчно качество в тях. Но 11-те точки преднина на Манчестър Сити на върха след изиграване на малко повече от половината сезон увеличава опасенията, че и Висшата лига се превръща във "фермерска".

В елита на Англия винаги се говори за Топ 4, Топ 6, дори Топ 7 или Топ 8 в отделни сезони. Всяка кампания започва с по няколко големи фаворита за титлата, докато тези в Германия, Франция и Италия са доста по-лесно предвидими.

Например - ако изберете Байерн Мюнхен, Пари Сен Жермен или Ювентус за шампион на домашните си първенства в последните девет години, бихте познали в 90% от случаите. За същото време Висшата лига имаше пет различни отбора, които вдигнаха шампионската титла.

Но 11-те точки преднина пред преследвачите си, които "гражданите" натрупаха още до средата на януари в похода си към защитата на титлата и спечелването на четвърта в последните пет години, говорят за сериозно разместване на пластовете.

Сити увеличи серията си от поредни победи в лигата на 12 след успеха с 1:0 над Челси миналия уикенд, като ограничи противника си до само един точен удар във вратата си.

"Сините" на Томас Тухел може и да победиха "гражданите" във финала на Шампионската лига през миналия сезон, но Пеп Гуардиола доразви отбора си и през тази кампания и за германеца не остана нищо друго, освен да признае, че тимът му изпитва трудности да се задържи в борбата за титлата, и то още в средата на януари.

Ако това се превърне в тенденция, то може ли Висшата лига да продължава да претендира за титлата "най-оспорваното първенство в света", какъвто етикет му бе лепнато и тук, или конкурентноспособността ще стане не по-различна от тази в Бундеслигата или Лига 1?

Настоящата ситуация в останалите топ първенства в Европа показва, че в момента Висшата лига е далеч от непредсказуема. Във Франция ПСЖ също води с 11 точки пред втория, но дори там плеядата от звезди - Меси, Неймар, Мбапе и компания, трябва да си върнат титлата, която през миналата година отиде в ръцете на Лил.

Доминацията на Байерн в Германия е тотална. Баварците спечелиха последните девет титли, но отпорът на Борусия Дортмунд понякога е лют. През 2019-а баварците трябваше да чакат до последния ден от кампанията, за да се поздравят със сребърната салатиера.

В Италия Юве също бе хегемон почти десетилетие, преди да бъде свален от върха от Интер през миналия сезон. Но подобни доминации далеч не са нов феномен, дори и за Англия.

Астън Вила през 90-те години на 19-и век. Арсенал през 30-те на миналия, Ливърпул в края на 70-те и началото на 80-те и Манчестър Юнайтед между 1992 и 2011 г. - всеки един от тези отбори е печелил четири титли в рамките на пет години.

Сити се представя изключително в последните години след първия труден за Гуардиола сезон в Англия. И все пак, никой не описваше "гражданите" като сигурен шампион през август.

От Челси се очакваше много повече след спечелването на Шампионската лига. Ливърпул също трябваше да бъде значително по-силен след завръщането на Върджил ван Дайк след дългото лекуване на контузия. Манчестър Юнайтед направи силно трансферно лято, привличайки Кристиано Роналдо, Рафаел Варан и Джейдън Санчо, което даваше надежди за нещо повече на феновете на "червените дяволи".

Един по един обаче съперниците на Сити започнаха да изостават, а пътят на "гражданите" към титлата е все по-отворен.

Дори без истински централен нападател, тимът на Пеп Гуардиола изглежда недостижим. Сити загуби Серхио Агуеро и се провали в опитите си да привлече Хари Кейн през лятото, след което продаде и Феран Торес на Барселона, но това не повлия на нападателната мощ на тима, който има само гол по-малко (54) от най-силната атака в лигата - тази на Ливърпул.

Що се отнася до "фермерите", това определение все още изглежда доста преувеличено, когато говорим за Висшата лига. Просто Манчестър Сити е прекалено силен за останалите в момента.


Материал на webcafe.bg