Манчестър Сити триумфира в дербито на Манчестър, разбивайки само с 4:1 Юнайтед на „Етихад“ в страхотен мач от 28-ия кръг на Висшата лига. Двата тима изиграха великолепен, спиращ дъха сблъсък, спечелен заслужено от „гражданите“. След този успех хората на Пеп Гуардиола отново увеличиха преднината си на върха в класирането, записвайки и дубъл над „червените дяволи“, които удариха с 2:0 на „Олд Трафорд“ по-рано през сезона. Те изхвърлиха Юнайтед и от Топ 4. 

Над всички в дербито блестеше Кевин де Бройне, който се превърна и в герой за Ман Сити. Националът на „червените дяволи“ от Белгия заби два гола за гражданите и асистира за едното от попаденията на Рияд Марез, който също се разписа два пъти. Юношата на Сити Джейдън Санчо вкара почетния гол за Юнайтед.

През първото полувреме в определени моменти имаше известен паритет на терена, но след почивката домакините доминираха тотално. Вратарят на Юнайтед Давид де Хеа, който беше подложен на тотален обстрел, пази като лъв и на практика спаси гостите от истински резил.

Със спечелените 3 точки „гражданите“ вече имат 69 точки, с 6 повече от втория Ливърпул, който е с мач по-малко. „Червените дяволи“ на Ралф Рангник се сринаха до петото място с 47 пункта.

Изненадващо и двата отбора стартираха дербито без типичен централен нападател. Докато за Сити това на практика е константа, то в Юнайтед се дължеше на липсата на Кристиано Роналдо и Единсон Кавани, които са контузени. Така на "червените дяволи" им се наложи да пробват да се противопоставят на градския си съперник без португалската си суперзвезда.

Веднага след първия съдийски сигнал футболистите наложиха изключително високо темпо на игра. А двубоят започна перфектно за домакините, които откриха резултата още в 5-ата минута. Грийлиш напредна отляво и пусна пас към пеналта, където Де Бройне прати топката в мрежата - 1:0.

Юнайтед пробваха да отговорят максимално бързо и в 9-ата минута Фред получи кълбото в наказателното поле, но Едерсон го спря. Постепенно хората на Рангник изравниха и владеенето на топката.

Импулсът в играта на „червените дяволи“ даде желания ефект в 22-ата минута, когато Джейдън Санчо изравни. Кадърът на школата на Сити получи топката от Погба на границата на пеналта, след което счупи кръстовете на двама бранители и матира Едерсон със страхотен шут в долния му ляв ъгъл – 1:1.

След 25-ата минута „гражданите“ се поокопитиха и започнаха да подлагат съперника си на все по-сериозен натиск. Неизбежното се случи в 28-ата минута, когато те възстановиха преднината си. Фодън нахлу в пеналта и стреля, Де Хеа спаси, но кълбото стигна до Бернардо Силва, чийто шут бе блокиран, топката обаче се озова в краката на Де Бройне, който заби втория си гол в мача за 2:1.

В 35-та минута реферът Майкъл Оливър прекрати срещата за около 3 минути заради здравословен проблем сред зрителите на „Етихад“.

След подновяването на играта Сити продължи да доминира. Фодън не уцели целта, а малко след това Санчо от гостите стреля, но този път над вратата.

Губещият се до този момент на терена Рияд Марез едва не увеличи преднината на Сити в 45-ата минута, но Де Хеа показа завидна класа и отрази диагоналния му шут от границата на наказателното поле. Малко преди почивката защитник на домакините блокира опасен удар на Фернандеш.

След антракта „гражданите“ увеличиха натиска и натикаха съперника си в неговата половина. Това доведе и до грешки в отбраната на „червените дяволи“, но Де Бройне и Фодън не успяха да се възползват от тях.

В 62-ата минута Де Хеа спаси удар от пряк свободен удар на Де Бройне. Логичното се случи в 68-ата минута, когато Рияд Марез покачи на 3:1 и предреши крайния изход от дербито. Той прати топката в мрежата на Де Хеа след заучено изпълнение на корнер от Де Бройне, който прати кълбото към границата на пеналта, където алжирецът стреля и след рикошет в Магуайър влезе във вратата на гостите.

Малко след това Де Хеа спаси удар на Марез. В 80-ата минута испанският страж отрази и странична ножица на Кансело. Марез вкара още един гол в добавеното време след пас на Гюндоган и фиксира крайното 4:1 за разгромната победа на Сити. Второто попадение на алжиреца в мача първоначално беше отменено, но след преразглеждане от ВАР го признаха за редовно. 

Манчестър Сити – Манчестър Юнайтед 4:1

Голмайстори: 1:0 Кевин де Бройне (5), 1:1 Джейдън Санчо (22), 2:1 Кевин де Бройне (28), 4:1 Рияд Марез (68, 90+2)

Манчестър Сити: Едерсон, Кансело, Лапорт, Стоунс, Уокър, Родри, Бернардо Силва, Де Бройне, Марез, Грийлиш, Фодън

Манчестър Юнайтед: Де Хеа, Уан-Бисака, Линдельоф, Магуайър, Телеш, Мактоминей, Фред, Еланга, Бруно Фернандеш, Погба, Санчо