Може би беше неизбежно Ерлинг Холанд да играе за Манчестър Сити. В крайна сметка все още има служители, работещи в клуба, които са държали норвежеца в ръцете си, когато той беше бебе. Синът на техния играч Алфи. Синът, който се превърна в най-смъртоносния млад нападател в световния футбол.

Холанд е роден в Англия – месец след като баща му подписа със Сити преди почти 22 години. Израствайки, той често е с екип на гражданите и посещава мачове на тима – включително сблъсъци от Шампионската лига и финали на „Уембли“. Но момчето вече е мъж. Няма как да бъде по друг начин, след като той има повече голове – 85, отколкото мачове като титуляр – 78, за две години и половина в Борусия Дортмунд. Сити знаеше, че ще се бори с Реал Мадрид за подписа на норвежеца, а на един етап по-рано през тази година на „Етихад“ се страхуваха, че той предпочита Испания. Така тези два клуба освен епичните мачове на полуфиналите в Шампионската лига водеха битка и за привличането на головия хищник.

За разлика от миналата седмица Сити триумфира. Този път Реал не може да направи късен обрат тук. Холанд имаше въпросителни за Ла Лига и не знаеше дали на този етап от кариерата си тя ще му подхожда по-добре. В крайна сметка феноменалната кампания на Карим Бензема също наклони везните към подобно развитие. Защото сега в Сити той ще бъде главният човек в атаката. А на „Бернабеу“ щеше да е различно поне за още една-две години.

Небесносините се възползваха от възможността си, работейки тихо на заден план – преговаряйки с бащата на Холанд и Рафаела Пимента (б.р. – дясната ръка на Мино Райола, работи с него от почти две десетилетия). И търсенето на наследник на Серхио Агуеро най-накрая приключи. Имаше и резервни варианти – Хари Кейн от Тотнъм и Дарвин Нунес от Бенфика, но на „Етихад“ избор №1 винаги е бил Ерлинг.

Гуардиола се научи да играе без деветка вече няколко сезона. Въпреки че може да се похвали с огромно атакуващо качество, Пеп със сигурност би считал две поредни титли във Висшата лига без типичен нападател за едно от най-добрите си постижения. Рахийм Стърлинг е най-добрият реализатор на отбора с 12 попадения през кампанията. Сити обаче най-после добавя острие от световна класа. Достатъчно млад, за да се адаптира и асимилира, но и достатъчно добър, за да донесе нещо различно.

Джак ГОЪН, Daily Mail, превод на "Тема спорт"