Сезон 2021/22 приключи с драматичен последен кръг, който реши не само титлата, но и последното място в зона ШЛ, както и третия отбор, който загуби елитния си статут. Без съмнение сте наясно с ключовите факти от кампанията, но „Тема Спорт“ ви поднася някои статистически любопитни, интригуващи и дори странни статистически данни, които може да сте пропуснали в хаоса на този величествен сезон.

  • Без малко голов рекорд

През кампанията във ВЛ бяха отбелязани 1071 гола – само с един по-малко от рекорда за сезон с 38 кръга – през 2018/19 бяха 1072. Тогава средно на двубой бяха вкарани 2,821 попадения, а сега са 2,818.

По отношение на общия брой голове първата кампания в историята на Висшата лига – 1992/93, все още е на първо място с 1222 попадения. И е малко вероятно тя да бъде подобрена, освен ако не се увеличи броят на отборите в елита.

Любопитното е, че през този сезон бяха реализирани само 164 гола с глава – второто най-ниско постижение в рамките на една кампания (15%). По-малко имаше само през 2019/20 – 13%.

  • Юнайтед и Тотнъм бяха повече време водачи от Ливърпул

Ливърпул беше много близо до спечелването на титлата, но интересното е, че те бяха на върха в класирането само 11 дни през този сезон. Манчестър Юнайтед и Тотнъм прекараха повече време като лидери от червените – клубът от „Олд Трафорд“ беше първи 14 дни, а шпорите 13. Интересното е, че през всички тези 13 дни, в които Тотнъм беше водач, техният голям съперник Арсенал беше последен в класирането. А никога досега в английската лига не се беше случвало това, но всичко се промени през август 2021-ва. Иначе Ман Сити бе начело 170 дни, а Челси 70. Уест Хем бе на върха 6 дни, а Брентфорд само 1.

  • Юнайтед е по-зле от изпадналия Бърнли

Броят допуснати попадения от Манчестър Юнайтед през този сезон – 57, е най-лошото им постижение в английския елит от 1978/79 (63). Освен това за първи път в историята на Висшата лига червените дяволи нямаха положителна голова разлика – 57:57.

За сравнение изпадналият Бърнли инкасира по-малко попадения от 20-кратните шампиони на Англия – 53. Като цяло Манчестър Юнайтед допусна 7 гола срещу трите изпаднали отбора през този сезон – Уотфорд, Норич и Бърнли. Единствено Евертън се справи по-зле срещу стършелите, канарчетата и виненочервените – 11.

От тези 6 сблъсъка с изпадналите тимове Юнайтед спечели едва 11 точки, а Ливърпул и Сити грабнаха максималния възможен брой – 18.

  • Саутхемптън загуби най-много точки от печеливша позиция

Неспособността на Саутхемптън да задържи преднината си трябва да буди сериозно притеснение преди новия сезон. Светците загубиха 29 точки от печеливша позиция – най-много от всички отбори. В историята на Висшата лига само четири отбора са с по-лоши показатели от Саутхемптън.

През последните 2 кампании клубът от Южния бряг е загубил огромните 52 пункта, след като е водил в мачовете си. Това е с 12 повече от следващия в тази своеобразна класация – Нюкасъл.

  • Арсенал е с най-младия отбор

Арсенал не успя да се класира в Топ 4 и в шести пореден сезон остава извън Шампионска лига. Въпреки това топчиите стигнаха до петата позиция, при това го направиха с най-младия отбор във Висшата лига – средната възраст на титулярите бе едва 24 години и 308 дни. Само през 2008/09 артилеристите имаха по-млада средна възраст на титулярите – 24 години и 225 дни. Тогава те финишираха на четвърто място, но конкуренцията не беше толкова ожесточена, колкото сега. През този сезон те завоюваха повече точки – 72, отколкото през споменатата кампания – 69.

Само Норич (9487) е дал повече минути във Висшата лига на играчи, които са на 21 години или по-малко. При Арсенал цифрата е 7898, но топчиите имат 27 гола и 16 асистенции на футболисти от тази възрастова група. С най-много попадения на играчи под 22 години е Букайо Сака (11), а след него е Емил Смит Роу (10). Сака е и водач по асистенции в тази възрастова група (7), а зад него е друга звезда на топчиите – Габриел Мартинели (6).

  • Лийдс и късните голове

Лийдс отбеляза 8 попадения в добавеното време и може да се каже, че те спасиха йоркшърци от изпадане. Само Ман Сити се отчете с повече – 9, но четири от головете на Лийдс в продължението бяха с цената на победа. С други думи, без тях йоркшърци щяха да имат 11 точки по-малко и да играят в Чемпиъншип през следващия сезон.

  • Челси не губеше на почивката нито веднъж

Челси стана първият отбор в историята на Висшата лига, който не изоставаше на почивката в нито един мач през този сезон. От своите 38 двубоя сините водеха в резултата след края на първото полувреме в 15 от тях, а в останалите 23 имаше равенство. Любопитното е, че ако сблъсъците свършваха на почивката, лондончани щяха да имат 6 точки по-малко от реалния си актив от 74 пункта.

  • Уотфорд №1 в Европа

Уотфорд може и да изпадна, но има едно нещо, в което тимът е №1 в цяла Европа – т.нар. Nutmegs (ситуация, в която противников състезател е предполян между краката). Стършелите го направиха 70 пъти през този сезон и изпревариха по този показател ПСЖ на Мбапе, Неймар и Меси, който завърши с 62. Разбира се, Еманюел Денис и Жоао Педро допринесоха с най-много Nutmegs за Уотфорд – съответно 21 и 13.

  • Фред е по-точен от Салах и CR7

Халфът на Ман Юнайтед Фред, който не е особено харесван от феновете, е водач в една любопитна статистика. Нито един играч, който е шутирал повече от 10 пъти през сезона, няма по-голям процент точни удари. 29-годишният бразилец отбеляза 4 гола през кампанията, а 9 от 15-те му шута бяха във вратата – 60% успеваемост. Така Фред изпревари по този показател носителя на „Златната обувка“ Салах (36%) и суперзвездата Кристиано Роналдо (36%).

  • СТАТИСТИКА ЗА ИГРАЧИ

Най-много голове: Салах (Ливърпул) и Хюн-Мин Сон (Тотнъм) – 23

Най-много асистенции: Салах (Ливърпул) – 12

Най-много пасове: Жоао Кансело (Ман Сити) – 2951

Най-много удари: Салах (Ливърпул) – 139

Най-много точни удари: Салах (Ливърпул) – 60

Най-много греди: Рафиня (Лийдс) и Браян Мбеумо (Брентфорд) – 7

Най-много вкарани дузпи: Жоржиньо (Челси) – 6

Най-много засади: Кр. Роналдо (Манчестър Ю) – 33

Най-много центрирания: Уорд-Праус (Саутхемптън) – 302

Най-много сухи мрежи: Алисон (Ливърпул) и Едерсон (Ман Сити) – 20

Най-много спасявания: Илан Мелие (Лийдс) – 143

Най-много допуснати голове: Илан Мелие (Лийдс) – 79

Най-много спасени дузпи: Лукаш Фабиански (Уест Хем) – 3

Най-много блокирани удари: Джеймс Тарковски (Бърнли) – 61

Най-много пресечени топки: Мохамед Салису (Саутхемптън) – 78

Най-много автоголове: Майкъл Кийн (Евертън) и Джамал Ласелс (Нюкасъл) – 2

Най-много грешки, довели до гол: Тим Крул (Норич) – 4

Най-много нарушения: Конър Галахър (Кристъл П) – 65

Най-много изиграни минути: Давид де Хеа (Ман Юнайтед) и Юго Лорис (Тотнъм) – 3420

Най-много жълти картони: Жуниор Фирпо (Лийдс), Тайрън Мингс (Астън Вила) и Джеймс Тарковски (Бърнли) – 11

Най-много червени картони: Раул Хименес (Уулвс) и Езри Конса (Астън Вила) – 2

  • СТАТИСТИКА ЗА ОТБОРИ

Най-много победи: Ман Сити – 29

Най-малко победи: Норич – 5

Най-много загуби: Уотфорд – 27

Най-малко загуби: Ливърпул – 2

Най-много вкарани голове: Ман Сити – 99

Най-малко вкарани голове: Норич – 23

Най-много допуснати голове: Норич – 84

Най-малко допуснати голове: Ман Сити и Ливърпул – 26

Най-много жълти картони: Лийдс – 101

Най-малко жълти картони: Ман Сити – 42

Най-много червени картони: Евертън – 6

Най-малко червени картони: Челси, Кристъл П, Лестър, Ливърпул, Норич и Тотнъм – 1

Най-много удари: Ливърпул – 729

Най-малко удари: Норич – 373

Най-много точни удари: Ливърпул – 256

Най-малко точни удари: Норич – 109

Най-много греди: Ман Сити – 24

Най-много голове с глава: Ливърпул – 16

Най-много голове от дузпа: Челси – 8

Най-много голове извън нак. поле: Ман Сити – 15

Най-много голове в нак. поле: Ливърпул – 86

Най-много засади: Бърнли – 101

Най-малко засади: Саутхемптън – 42

Най-много сухи мрежи: Ливърпул и Ман Сити – 21

Най-малко сухи мрежи: Уотфорд – 4

Най-много спасявания: Лийдс – 147

Най-малко спасявания: Ман Сити – 62

Най-много пресечени топки: Саутхемптън – 446

Най-много изчиствания: Уотфорд – 866

Най-много блокирани удари: Бърнли – 211

Най-много автоголове: Евертън – 5

Най-много допуснати дузпи: Норич – 12

Най-много пасове: Ман Сити – 26 132

Най-малко пасове: Бърнли – 12 319

Най-много дълги подавания: Бърнли – 2619

Най-много центрирания: Ливърпул – 897

Най-малко центрирания: Лестър – 556

Най-много изпълнени корнери: Ман Сити – 316

Най-малко изпълнени корнери: Брентфорд – 159

Любомир Изов, "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС