Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола обясни по любопитен начин смяната на Ерлинг Халанд, с което му попречи да постави рекорд по голове в един мач в Шампионска лига. Норвежецът отбеляза пет попадения във вратата на РБ Лайпциг за успеха със 7:0, но в 63-а минута изненадващо Гуардиола го извади от игра, с което му попречи да стане първият в историята с шест гола в един мач.

До момента трима са отбелязвали по пет гола - освен Халанд, това сториха Луис Адриано за Шахтьор Донецк през 2014 година и Лионел Меси за Барселона през 2012 година, когато Гуардиола е треньор на тима.

"Ако Халанд беше постигнал този рекорд още на 22 години, животът му оттук-нататък би бил скучен. Сега той ще има цел да го направи в бъдеще със Сити или с друг отбор. Така че затова направих тази смяна", каза шеговито Гуардиола, след което с по-сериозен тон допълни: "Мачът вече беше решен и затова исках да дам игрови минути на колкото е възможно повече играчи. Халанд изравни рекорда на Меси, но го направи за 60 минути, различно е. Кой знае какво щеше да стане, ако беше играл 90 минути."

Халанд има 10 гола в Шампионската лига този сезон и 33 в кариерата си, достигайки границата от 30 гола в 25 мача, като е най-младият, достигнал тази граница.

Гуардиола е спечелил девет големи трофея в Манчестър Сити, но триумф в Шампионска лига му убягва до момента. Най-близо до спечелването на Шампионската лига беше на финала през 2021 година, когато загуби с 0:1 от Челси.

"Имам трима идола в живота: Майкъл Джордан, Тайгър Уудс и Джулия Робъртс", каза Гуардиола пред репортерите. "Джулия Робъртс дойде в Англия преди няколко години в периода, когато Ман Юнайтед не беше добър, ние бяхме по-добри, и тя отиде при Ман Юнайтед, а нас не дойде да ни види. Дори и да спечеля Шампионска лига, това няма да компенсира, че Джулия Робъртс не дойде да ни види", каза още испанецът.