Ерлинг Халанд е истински звяр! В най-добрия смисъл на думата!Норвежкото чудо са се изгаври с РБ Лайпциг,  а Манчестър Сити разгроми германците със 7:0. 

Всъщност това е любимият рекорден резултат на „гражданите“ в Шампионската лига. През 2019 година те победиха със същата разлика други германци – Шалке. Отново на осминафинал.

Но вечерта не бе на Сити, а на Халанд. Нападателят откри резултата след дузпа, която от Лайпциг бурно оспорваха. Топката удари ръката на Хенрих след корнер, но германецът бе с гръб. След ВАР реферът посочи бялата точка. 

„Това не е грешно решение, това е скандал – изригна бившият германски арбитър Торстен Кинхьофер. – Който твърди, че такава игра с ръка е нарушение, да ходи на лекар!“

Халанд въобще не се притесни – 1:0. Само 77 секунди по-късно отбеляза и втория гол. Никога досега в Шампионската лига един футболист не е вкарвал в толкова кракът период. В края на мача деветката на Сити завърши с пет гола, отбелязани само за 35 минути. Единствено Лионел Меси (Барселона) през 2012 година срещу Байер и Луис Адриано от Шахтьор срещу БАТЕ са забивали петици в един мач в турнира.

Халанд вече е направил хеттрик във всички турнири, в които е участвал. Вече има пет, което е с три повече от всеки следващ футболист от петте големи европейски първенства. Освен това Ерлинг е и първият играч от английски тим след Хари Кейн, който е отбелязал 5 „тройки“ за един сезон.

Това въобще не е всичко! Скандинавецът вече има 30 гола в Шампионската лига. Никой друг не е стигал тази кота само в 25 мача. А и Ерлинг го постига като най-млад в историята – само на 22 години и 236 дни. Така норвежецът „победи“ Килиан Мбапе със 116 дни. Досега най-бързо 30 попадения вкара Рууд ван Нистелрой, но в 34 срещи. Само за статистиката – герои на Шампионската лига са много далече. На Уейн Руни му трябваха 85 мача, на Самуел Ето’о и Кака – по 55. 

От началото на сезона Халанд е вкарал 39 гола в 35 двубоя. Така вече Звяра счупи 94-годишния рекорд на Томи Джонсън по попадения за Сити в една кампания. А до края на сегашната има толкова много мачове...

„Аз само стрелям, не мисля – каза цитираният от "Труд" Халанд след рекордната нощ. – Често дори не си спомням как влязоха всички голове. Беше голяма нощ! 7:0 и продължаваме напред!“

Халанд имаше само 30 докосвания на топката в мача, но осем пъти стреля към вратата. Изключителен е фактът, че младокът е отбелязал 19 процента от головете на Манчестър Сити в Шампионската лига и Висшата лига. А треньорът Пеп Гуардиола го смени 30 минути преди края на мача с Лайпциг.

Букмейкърите логично поставят Манчестър Сити като фаворит в Шампионската лига редом с бившия клуб на треньора Байерн, който изхвърли мегабогатия Пари Сен Жермен.