Манчестър Сити и Ливърпул откриват 29-ия кръг в английската Висша лига. Първенството на Англия се завръща след паузата за националните отбори с топ сблъсък между двата тима, който ще се проведе днес от 14:30 часа българско време.

Мачът на „Етихад“ ще бъде различен в сравнение с последните няколко сезона, в които „гражданите“ и мърсисайдци се бореха неизменно за шампионската титла. Тимът на Пеп Гуардиола е отново в битката за трофея, но момчетата на Юрген Клоп правят лош сезон и ще борят за попадане в топ 4. Ливърпул спечели два от предишните три мача със Сити през този сезон – с 3:1 за трофея „Къмюнити Шийлд“ и с 1:0 за първенство, а „небесносините“ детронираха „червените“ в осминафиналите на турнира за Купата на Лигата.

„Ливърпул остава изключително отбор. Мнението ми не се променя за един сезон, който е имал приливи и отливи. На всеки тим може да се случи да има колеблива кампания“, каза Гуардиола на пресконференцията си преди дербито. Той добави, че нападателят Ерлинг Холанд може да играе срещу мърсисайдци, след като получи контузия на слабините и не взе участие в мачовете на Норвегия от квалификациите за Евро 2024. Аут обаче е Фил Фодън, който претърпя операция за отстраняване на апендикса.

„Не сме глупави, знаем, че последният мач в Мадрид не бе добър, предишният с Борнемут също. Двубоят преди това бе първокласен. Трябва да се хвърлим за победата тук, няма друг шанс за нас. Искаш да играеш в тези срещи – изправяме се срещу Сити, Челси и Арсенал всеки сезон, но за една седмица ще бъде наистина специално“, каза колегата му начело на Ливърпул Клоп. „Червените“ ще са без Луис Диас, който поднови тренировки, но още не е готов за завръщане на терена, докато Дарвин Нунес е на разположение след възстановяване след прорезна рана на стъпалото.