Матео Ковачич се превърна в първото ново попълнение на Манчестър Сити след спечеления требъл. 29-годишният хърватин подписа за 4 сезона с гражданите, а Челси получи 30 млн. паунда с бонусите за правата му. Трансфер, който е от полза и за трите страни – футболиста, небесносините и лондончани.

За Ковачич това е като печалба от лотарията или подранил коледен подарък. Той не успя да оправдае напълно огромните очаквания, които генерира след пробива си в Динамо Загреб като тийнейджър. Тогава си мислехме, че гледаме новия Звонимир Бобан и дори самият маестро в средата на терена заяви, че Ковачич може да има по-добра кариера от неговата. Матео обаче не се доближава до това ниво. В Интер никой не можеше да разбере най-добрата му позиция, а в Реал Мадрид историята беше подобна.

Той имаше някои добри моменти в Челси, но със сигурност не достатъчно, за да предположим, че преминаването му в Сити е напълно заслужено. Коледа наистина дойде рано за Ковачич. Той може да не е на терена всяка седмица, но ще получи повече игрово време от Калвин Филипс и почти сигурно ще завоюва някой друг трофей. И без съмнение Матео ще се радва да играе в много по-силен отбор от този, който напуска.

За Манчестър Сити трансферът е доста хитър ход. Хърватинът със сигурност не е достатъчно добър, за да бъде несменяем титуляр в звездния отбор на Пеп Гуардиола, но ще бъде важен за ротацията. Подаванията му понякога са изненадващо лоши, а в атакуващ план не предлага почти нищо. Но Ковачич има правилната комбинация от техника и упоритост, за да свърши работа в средата на терена за шампионите.

За Челси сделката също има смисъл. Той е любимец на феновете заради упоритата си работа, но дори и най-ревностният привърженик на сините би признал, че Ковачич никога не е достигал представяне от световна класа за постоянно. Нека си признаем – това е и историята на неговата кариера. В крайна сметка е на 29, а до края на контракта му оставаше само година. Така че напускането му ще помогне на Челси да облекчи опасенията си относно финансовия феърплей.

Марк Дойл, Goal.com, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС