Новото попълнение на Барселона Илкай Гюндоган е известен с уменията си на терена, но германският национал се чувства удобно и когато му задават въпроси и обсъжда множество теми. 32-годишният полузащитник даде първото си интервю пред официалния сайт на каталунците и разкри защо се е присъединил към клуба, коя е любимата му позиция и какво очаква от предстоящия сезон.

 

Как мина представянето ви? Беше ли каквото очаквахте?

– Бих казал, че се получи точно както очаквах. Изгледах част от представянето на Иниго Мартинес, така че бях наясно. Въпреки това беше много емоционално, защото за първи път стъпих на тренировъчното игрище. Да съм на терена с екипа на Барса, с моето семейство, да видя съоръженията беше страхотно.

От обявяването на трансфера до пристигането ви изминаха доста дни. Очаквахте ли с нетърпение да се запознаете с новите си съотборници?

– Да, разбира се. Да не забравяме, че познавам някои от тях. С Тер Щеген сме добри приятели, тъй като играем заедно за националния отбор на Германия. С Левандовски бяхме заедно в Борусия Дортмунд, а Ерик Гарсия и Феран Торес бяха част от Манчестър Сити. Освен това съм изгледал много мачове на Барселона и знам качествата на всеки футболист. Въпреки това при първата ми среща с тях се чувствах като ученик, защото всичко беше ново. И сега съм леко притеснен, но скоро всичко ще премине.

В кой момент решихте да подпишете с Барса? Преди или след спечелването на Шампионска лига с Ман Сити?

– Е, взех решението на сто процента едва след финала. Но разговаряхме с клуба и преди това. Договорът ми изтичаше и имаше малко несигурност относно бъдещето ми. Но оставих всичко настрана, защото това беше най-важният сезон в кариерата ми. Бях наистина концентриран върху случващото се на терена и победата. Именно заради това не исках да вземам решението преди ключовия сблъсък в Шампионска лига. След като победихме, вече започнах да се замислям за бъдещето и съм щастлив от решението, което взех.

Пеп Гуардиола беше ваш треньор в продължение на седем години, а сега е ред на Шави. Пристигате от подобна среда, това ще ви помогне ли по-бързо да се адаптирате?

– Честно казано, не знам. Предполагам, че тренировъчните сесии ще са подобни на тези, които имахме в Манчестър Сити. В крайна сметка Барса практикува същия стил на игра. Тук съм, за да се адаптирам възможно най-бързо, защото само тогава ще мога да покажа на какво съм способен.

В момента Барселона има много млади играчи в средата на терена като Педри и Гави. Какво е мнението ви за тях?

– Всеки от тях е направил невероятни неща, а освен това ще се развиват още. Имат голям потенциал и могат да станат още по-добри. Наистина ще бъде специално да съм заедно с тях на терена. Може би защото аз също съм полузащитник и е хубаво около теб да има талантливи футболисти. Важно е да изградим добра връзка и балансът между нас да е на ниво. Очаквам да споделим заедно много страхотни моменти на терена.

На коя позиция се чувствате най-комфортно?

– Странно е, защото дори в миналото позицията ми постоянно се променя. През последните две години ролята, която имах, беше по-атакуваща. Трябваше да влизам по-често в наказателното поле и да бележа голове, което е наистина забавно. Преди време пък прекарах цял сезон като опорен полузащитник – номер шест, бях изцяло сам. Там също ми хареса, тогава спечелихме Висшата лига само с точка повече от Ливърпул. Всичко е въпрос на тълкуване. Чувствам се добре и в по-атакуваща роля, и в по-дефанзивна. По-важно е къде треньорът ще има нужда от мен. Готов съм да играя навсякъде, защото съм доказал, че се справям чудесно във всяка зона на терена.

През това лято ни напусна Серхио Бускетс. Смятате ли, че това ще се отрази по някакъв начин на отбора?

– Е, той беше страхотна фигура и е една от най-важните причини за успехите на отбора в миналото. Барса загуби не само добър футболист, но и страхотен характер. Но също така това дава шанс на други да се активизират – за някой като мен отвън или за момчетата, които вече са в отбора. Този процес може и да отнеме известно време, но рано или късно ще се случи и това ще си проличи от резултатите на терена.

Говорихте ли с Пеп за Барса?

– Никога не сме говорили за моя трансфер тук. Но той винаги говори за Барса, не само с мен, а с всички. И винаги използва възможно най-добрите думи, за да опише това място. Обича изключително много клуба, това е неговият отбор, а освен това е и каталунец. Горд е с постиженията си тук. Знам, че все още гледа често мачове на Барселона, може би дори не пропуска двубой. Повярвайте ми, той е влюбен в този клуб.

На какво се надявате този сезон? Ла Лига или Шампионска лига трябва да бъде приоритет?

– Ами и двете. Лигата е състезание, основано на постоянство. Това е дълъг процес, в който понякога може да се подхлъзвате, но трябва да сте постоянни като цяло. Знам, че Барселона иска да се представи много силно в Европа. Аз идвам от клуб, който току-що спечели Шампионска лига. Надявам се сега да го повторя и с Барса. Целта е да се представим по-добре от миналата кампания, когато не прескочихме груповата фаза. Потенциалът е налице, така че сега просто трябва да работим.

 

Превод на "Тема спорт"