Арсенал спечели първия трофей за новия сезон в Англия, като топчиите ще се надяват проклятието на Къмюнити шилд да не ги застигне. Само 1 от последните 12 носителя на купата спечелиха титлата по-късно през кампанията. А ето и други любопитни цифри след победата на Арсенал над Манчестър Сити с изпълнение на дузпи.

* Коул Палмър е най-младият голмайстор в Къмюнити шилд от Секс Фабрегас през 2005-а за Арсенал. Тогава испанецът вкара срещу Челси на 18 години и 95 дни, а сега фланговият нападател на Сити го стори на 21 години и 92 дни.

* Ерлинг Халанд докосна топката едва 13 пъти – най-малко, преди да бъде заменен в 64-тата минута. Нито едно от тях обаче не беше в наказателното поле на Арсенал! По-тревожното за Пеп Гуардиола е, че той не отправи нито един удар. В 50-те си срещи през миналия сезон норвежецът само веднъж завърши двубой без изстрел.

* Халанд не се е разписвал в последните си 6 мача за Манчестър Сити, след като преди това никога не е имал повече от 3 двубоя без попадение с екипа на гражданите.

* Леандро Тросар е участвал в 12 гола за Арсенал от присъединяването си от Брайтън през януари – 2 попадения и 10 асистенции. Повече от него в този период от клуба има Букайо Сака (13).

* Кевин де Бройне има 29 асистенции от началото на миналия сезон. На второ място от всички играчи във Висшата лига е Мохамед Салах, който има почти два пъти по-малко – 15.

* Манчестър Сити е вторият отбор, който губи три поредни двубоя за Къмюнити шилд. Другият е градският съперник Юнайтед, който падна 4 пъти между 1998-а и 2001-ва.