Английските футболни клубове Манчестър Сити и Нюкасъл може да бъдат изправени пред разследвания от Европейската комисия за предполагаеми нарушения на новите правила за чуждестранни субсидии, пише Daily Mail.

Според източника организацията е получила жалби срещу двата клуба от няколко страни относно нови правила, предназначени да попречат на държавната помощ от трети страни да повлияе на работата на европейския вътрешен пазар.

Манчестър Сити е собственост на шейх Мансур бин Зайед Ал Нахаян, член на управляващото семейство в Абу Даби и вицепремиер на Обединените арабски емирства. Саудитският инвестиционен фонд (PIF), ръководен от престолонаследника Мохамед бин Салман Ал Сауд, притежава 80% от Нюкасъл.

Неназованите страни, които подадоха жалбите, предполагат, че Сити и Нюкасъл всъщност може да се контролират от ОАЕ и Саудитска Арабия. Европейската комисия разглежда случая, тъй като публичното финансиране вероятно ще "изкриви сериозно" цените на трансферния пазар в Европа и ще засегне развитието на футболната индустрия.

Снимка: БГНЕС