Рекордните 36 гола във Висшата лига в дебютния сезон на Ерлинг Халанд с екипа на Манчестър Сити донесоха на норвежеца наградата за Играч на годината на Асоциацията на професионалните футболисти (ПФА) във вторник вечер. Нападателят, наред със звезди от Премиършип и женската Суперлига, бяха отличени в театър „Лаури“ в Манчестър на 50-та церемония по награждаване на ПФА.

Халанд се присъедини към Сити миналото лято и головете му помогнаха на „гражданите“ да задминат Арсенал в края на изминалия сезон и да завоюват трета поредна шампионска титла на страната. „Топчиите“ водеха през по-голямата част от кампанията, главно заради усилията на 21-годишния Букайо Сака, който бе определен за Най-добър млад играч.

Много от съотборниците на Халанд и Сака, завършил с 15 гола и 11 асистенции, попаднаха и в Идеалния отбор на сезона, който очаквано бе доминира от футболисти на Сити и Арсенал.

Нападателката на Астън Вила и Англия Рейчъл Дейли бе избрана за Футболистка на годината. Тя вкара 22 гола в също толкова срещи по време на паметна кампания в женската Суперлига, докато съотборничката й в тима на „лъвиците“ Лорън Джеймс получи наградата за Най-добра млада футболистка.

Списък с наградените:

Играч на годината при мъжете: Ерлинг Халанд

Най-добър млад играч на годината при мъжете: Букайо Сака

Футболистка на годината при жените: Рейчъл Дейли

Най-добра млада футболистка на годината при жените: Лорън Джеймс

Отбор на годината при мъжете: Арън Рамсдейл, Джон Стоунс, Рубен Диаш, Уилям Салиба, Кийрън Трипиър, Кевин Де Бройне, Родри, Мартин Йодегор, Хари Кейн, Ерлинг Халанд, Букайо Сака

Отбор на годината при жените: Мери Ърпс, Она Батле, Мая Льо Тисие, Рафаеле Соуса, Алекс Грийнууд, Гуро Райтен, Фрида Леонхардсен Маанум, Юи Хасегава, Бъни Шоу, Сам Кър, Рейчъл Дейли. /БГНЕС