Манчестър Сити ще стане първият английски отбор в историята, който печели 5 значими трофея в рамките на една календарна година, ако победи Флуминензе във финала на Световното клубно първенство. Въпреки това един от основните играчи на гражданите – Кайл Уокър, изрази мнение, че дори при успех на Клубния мондиал в Джеда гражданите ще останат в сянката на съседите си от Манчестър Юнайтед.

Освен че стана шампион във Висшата лига за трети пореден път, тимът на Пеп Гуардиола добави още ФА Къп, Шампионската лига и Суперкупата на Европа към списъка с отличия през 2023 година, но според Уокър, който е капитан на тима в отсъствието на Де Бройне, Сити все още не може да се сравнява с династията, изградена от сър Алекс Фъргюсън на „Олд Трафорд“.

„Да спечелим световната клубна титла очевидно е страхотно постижение, но момчетата знаят, че ние все още тепърва започваме изграждането на този клуб. Сега съм на 33 години и мога да ви уверя, че е много по-трудно да станеш първи във Висшата лига, отколкото в Шампионската лига. Ман Сити е шампион на Англия 5 пъти за последните 6 години, което е страхотна чест. Това обаче не е достатъчно, за да бъдем признати като един от топклубовете в света. Трябва да продължим да доминираме още малко по-дълго, както са го правили такива като Ливърпул и Манчестър Юнайтед с 13-те титли на Райън Гигс”, добави Уокър.

Дори да спечелят световната титла, за шампионите няма да има много време за радост и празненства, тъй като рискуват да се приберат обратно у дома с пасив от 10 точки в Премиършип, пише Тема спорт. Уокър твърди, че използва негативните коментари като мотивация: „Това ми дава жар да продължа. Като капитан ще трябва поема критиките”.

Пеп Гуардиола пък обърна поглед конкретно към сблъсъка срещу Флуминензе, признавайки класата, с която разполагат бразилците. „Опитваме се да ги гледаме възможно най-много, като се има предвид качеството, което имат. Разполагат с пет, шест или седем футболисти, които са над 30-годишни, така че това означава, че могат да контролират перфектно емоциите си. Мисля, че те играят в типичен бразилски стил от 70-те, 80-те или 90-те години на миналия век. Трябва да бъдем издръжливи, защото техният стил изисква много усилия от съперника. Никога преди не сме се сблъсквали с такъв начин на игра. Така че ние трябва да наложим нашия собствен ритъм, доколкото е възможно”, обобщи Гуардиола.

Каталунецът получи поредното признание за своята работа, след като в новия си брой списание Four Four Two обяви гражданите от сезон 2022/23 за най-добър британски отбор за всички времена. Зад тях се нарежда поколението на Ливърпул, спечелило 2 пъти КЕШ и 3 титли в Англия за четири сезона (1980-1984), както и Манчестър Юнайтед на сър Алекс Фъргюсън, който покорява знаменития требъл през 1998/99. Останалите в Топ 10 са Селтик (1966/67), Манчестър Юнайтед (1967/68), Арсенал (2003/04), Ливърпул (1975-1978), Ман Сити (2017-2019), Челси (2004-2006) и Манчестър Юнайтед (1992-1994).

Снимка: БГНЕС