Шампионът Манчестър Сити измъкна трудна, но сладка победа с 1:0 като гост Борнемут в среща от 26-ия кръг на Висшата лига. Успехът на хората на Хосеп Гуардиола ги доближи само на точка от лидера Ливърпул.

В герой за „гражданите“ се превърна Фил Фодън. Той заби скъпоценното попадение в 24-ата минута и измъкна своите в тази визита, която се превърна в изключително тежка и в края на двубоя Сити буквално оцеля.

Гостите пропуснаха още няколко изгодни положения, но и „черешките“ могат да съжаляват, че не се добраха поне до равенството. Особено през второто полувреме Борнемут игра доста силно и дори за известни периоди успя да притисне сериозно по-класния си съперник. Показателно за трудностите, които изпита Манчестър Сити на „Виталити Стейдиъм“ е фактът, че домакините отправиха повече удари към вратата от тях след паузата.

Така Сити събра актив от 59 точки и е на второто място, като временният лидер Ливърпул е с 1 повече – 60. Борнемут е 14-ти с 28 пункта.

Двубоят започна с териториално предимство на Сити. В 9-ата минута Холанд шутира от дъгата на пеналта, ала топката профуча покрай целта. Домакините отговориха с мощна тупалка на Милош Керкез, избита с мъка от Едерсон.

„Черешките“ продължаваха да стоят стабилно на терена и използваха всяка възможност за атака. Очаквано гостите владееха повече топката.

Така се стигна до 24-ата минута, когато Холанд би, Нето боксира, но Фил Фодън се докопа до топката и я прати в мрежата – 0:1.

Хората на Гуардиола продължиха да притискат съперника си в опит да реализират ново попадение и да си оплетат кошницата. Бернардо Силва стреля, но не уцели целта.

В последните минути на първата част пък Борнемут заигра по-смело в атака. Хората на Андони Ираола обаче не съумяха да създадат чисто положение пред вратата на гостите.

След антракта Борнемут заигра изключително храбро и се хвърли в атака. В 51-ата минута Джъстин Клуиверт би отдалеч, но не затрудни Едерсон. Малко след това и Тавъррниър не съумя да прати топката в мрежата на бразилския страж.

В 68-ата минута Сити оцеля като по чудо. Соланке стреля с глава, а Едерсон прояви страхотен рефлекс и извади топката току пред голлинията.

Холанд пък пропусна да реши всичко четвърт час преди края. Норвежката голова машина се озова сам срещу Нето, ала стражът се справи.

В 85-а минута появилият се като резерва Данго Уатара нахлу в пеналта, след което би по диагонала. Едерсон само изгледа как топката мина на сантиметри от лявата му греда.

В 6–минутното добавено време на Борнемут профука още шансове да се докопа поне до равенството. Юнал, който също влезе на смяна, пропиля златна възможност отблизо. Последва и нов пропуск на Соланке и така Манчестър Сити оцеля, тръгвайки си с трите точки.

Борнемут – Манчестър Сити 0:1

Голмайстори: 0:1 – Фил Фодън (24)

Борнемут: Нето, Смит, Забарний, Сенеси, Керкеш, Кук, Кристи, Тавърниър, Клуйверт, Семеньо, Соланке

Манчестър Сити: Едерсон, Аканджи, Стоунс, Диаш, Аке, Родриго, Нунеш, Ковачич, Силва, Фодън, Холанд