Манчестър Сити се превърна във втория полуфиналист в турнира за ФА Къп. Хората на Хосеп Гуардиола отстраниха Нюкасъл от надпреварата, след като удариха с 2:0 гостите на своя стадион „Етихад“ под проливния дъжд.

В герой за „гражданите“ се превърна Бернардо Силва. Португалската звезда реализира и двете попадения още през първото полувреме и сложи край на интригата след само половин час игра. Той първо откри резултата в 13-ата минута, а след това узакони успеха в 31-ата минута.

Домакините имаха тотално превъзходство и можеха да спечелят по-убедително. „Свраките“ също пропуснаха изгодни шансове пред вратата на Ортега.

Двубоят започна двуостро. Атаките се редуваха към двете врати. Постепенно Сити установи превес и се задържа в половината на съперника.

Така се стигна до 13-ата минута, когато Бернардо Силва откри резултата. Той нахлу в пеналта и шутира по тревата, но топката рикошира в крака на Дан Бърн  и излъга вратаря Мартин Дубравка – 1:0.

Само 120 секунди по-късно Холанд профука златен шанс да удвои. Домакините обаче не спряха да притискат Нюкасъл.

Логичното се случи в 31-ата минута, когато отново Бернардо Силва се озова в прегръдките на съотборниците си. Португалецът стреля от дъгата на пеналта, като топката влетя отново в мрежата след рикошет, този път в главата на Свен Ботман – 2:0.

Малко след това Александър Исак профука отлична възможност да върне Нюкасъл в мача. Той би отблизо, но Ортега прояви страхотен рефлекс.

Точно преди почивката Доку се озова сам срещу Дубравка. Белгиецът обаче не успя да преодолее голкийпъра на гостите.

След антракта отново Доку пробва рефлекса на стража. Дубравка пак се справи с изстрела на фланговия щурмовак на „гражданите“.

В средата на втората част Исак се засуети и не успя да шутира към вратата на Щефан Ортега. Турнирната битка на практика беше приключила, а домакините понамалиха оборотите, макар че не изпуснаха инициативата срещата.

В 82-ата минута Холанд пропусна нов шанс да се разпише в мача. До края не паднаха нови попадения и Сити заслужено е в Топ 4 на турнира за ФА Къп.

Манчестър Сити - Нюкасъл 2:0

Голмайстори: 1:0 - Бернардо Силва (13'), 2:0 - Бернардо Силва (31')

Манчестър Сити: Ортега, Уолкър, Аканджи, Диаш, Гвардиол, Родри, Ковачич, Фодън, Силва,  Доку, Холанд

Нюкасъл: Дубравка, Ботман, Ласелес, Шер, Мърфи, Гимараеш, Лонгстаф, Бърн, Уилък, Гордън, Исак