Наполи постигна великолепна победа с 2:1 като гост над Рома в дербито от 27-ия кръг на Серия "А".

В герой за южняците се превърна Дрис Мертенс, който отбеляза и двата гола на "Олимпико", но четвърт час преди края напусна заради контузия в прасеца. Точен за римляните пък беше Кевин Строотман в самия край на сблъсъка.

С успеха Наполи събра 57 точки и вече е само на 2 т. зад 2-ия Рома. Освен това възпитаниците на Маурицио Сари направиха голям подарък на хегемона Ювентус, който утре гостува на Удинезе и при победа ще дръпне с 10 т. пред "вълците" (59 т.)


Първото опасно положение се откри в 5-ата минута, когато Кайехон отправи истински снаряд от границата на наказателното поле, но в последния момент защитник на Рома застана на пътя на топката.

"Вълците" отговориха малко след това чрез намиращия се в превъзходна форма Наингонал. Той шутира от границата на пеналта в долния десен ъгъл, но Пепе Рейна плонжира и спаси. След четвърт час игра Наполи пропусна великолепен шанс да поведе.

Хамшик с центриране като по учебник намери Мертенс на чиста позиция, белгиецът засече, но кълбото облиза външната страна на гредата. Така се стигна до 26-ата минута, когато вече нямаше какво да помогне на Рома.

Тогава Хамшик изведе Мертенс през сърцето на отбраната на римляните, Манолас покри засадата и голмайсторът на Наполи през сезона с елегантно прехвърляне не остави шансове на Счесни за 1:0!

В 34-ата минута Строотман можеше да изравни, след като се озова на обещаваща позиция, но ударът му беше безкрайно неточен и с лека ръка пропиля отлична възможност за домакините. Малко по-късно Мертенс отново се разписа, но голът му беше отменен заради фаул в атака.

5 минути след подновяването на играта звездата на гостите все пак вкара второ попадение, с което до голяма степен предреши изхода на дербито. Инсинье получи пас отляво, нахлу в наказателното поле и пусна чудесен фалцов пас към далечната греда. Там връхлитащият от втора позиция Мертенс с едно докосване беше точен за 2:0!

В следващите минути Наполи се прибра в защита и не позволяваше сериозни опасности пред Рейна, а в 73-ата Мертенс напредна, но шутът му беше блокиран. Той обаче се хвана за прасеца и трябваше да напусне терена принудително, което е голям удар за южняците точно преди 1/8-финалния реванш в Шампионска лига с Реал Мадрид (1:3).

В 78-ата минута изстрел на Салах не намери целта, а в 84-ата минута Рог излезе лице в лице със Счесни, но вратарят успя да избие с една ръка. В ответната атака Салах излезе сам срещу Рейна по диагонала, стреля по земя в далечния ъгъл, но този път в гредата.

Така се стигна до 89-ата минута, когато Строотман върна надеждите на Рома. Пероти проби отляво, стигна до аутлинията и върна назад към холандеца, който с плътен шут преодоля Рейна за 1:2.

В 5-минутното продължение Рома наложи страховит натиск и изпусна три уникални шанса да изравни. Първо Салах не успя да вкара сам срещу вратаря, после удар на Пероти мина встрани от целта, а в 93-ата и гредата спаси Наполи. Тогава след изстрел на Пероти Рейна с върха на пръстите си изби в страничния стълб, с което остави 3-те точки за Неапол.

Рома – Наполи 1:2

Голмайстори: 0:2 Мертенс (26, 50), 1:2 Строотман (90)

Рома: Счесни, Жесус, Фацио (52-Перес), Манолас, Рюдигер, Де Роси (79-Паредес), Строотман, Ел Шааруи (52-Салах), Наинголан, Пероти, Джеко
Треньор: Лучано Спалети

Наполи: Рейна, Хисай, Албиол, Кулибали, Гулман, Рог, Жоржиньо (66-Диавара), Хамшик (79-Милик), Кайехон, Инсинье, Мертенс (74-Зиелински)
Треньор: Мауруцио Сари

Рим, ст.: "Олимпико"
Съдия: Лука Банти
Жълти картони: Манолас, Де Роси (Рома); Рог (Наполи)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/NmwIy-WuDNo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>