Първенството в Серия А ще бъде подновено през май, като това решение обедини футболните хора в Италия. Вариантите са 2-и, 9-и или 16-и. Първоначално имаше известен оптимизъм това да се случи на 25 април, но е малко вероятно, футболът на Апенините бе "замразен" до 3 април, но срокът със сигурност ще бъде удължен заради бързото разпространение на коронавируса и блокадата, под която попадна цялата страна, пише Фокус.

След като във вторник излезе официалното решение на УЕФА за отлагане на европейското първенство за след година, се стигна до съгласието първенствата и клубните турнири на Стария континент да завършат до 30 юни. В случая конкретно за Италия това може да се окаже практически невъзможно.

В Серия А предстоят да се изиграят 12 кръга, а 8 отбора - Интер, Аталанта, Верона, Парма, Сасуоло, Каляри, Торино и Сампдория, имат и по един отложен мач. Това означава 9 редовни кръга и 3 междинни (и един допълнителен за осемте). При най-оптимистичната дата - 2 май, шампионатът ще приключи на 28 юни и ще се вмести в обявената от УЕфА рамка. При подновяване на 9 май краят ще е на 5 юли, докато при последната хипотеза - 16 май, завесата ще падне на 12 юли.

За полуфиналните реванши за Купата на Италия - Ювентус - Милан (1:1 в първия мач) и Наполи - Интер (1:0), предвижданията са да се изиграят на 20-21 май, а спорът за трофея да е на 18 юни. Така ще се даде евентуално възможност на бианконерите и нерадзурите, ако стигнат до спора за трофеите, съответно за Шампионската лига (27 юни) и за Лига Европа (24 юни).Президентът на асоциацията на спортните лекари Маурицио Касаско обърна внимание и на друг проблем.

До 3 април са забранени съвместните тренировки, а медиците ще настояват срокът да бъде удължен с още 2 седмици. Ако това се случи, футболистите ще имат по-малко от 10 дни за подготовка преди подновяването на Серия А, а това крие сериозни рискове от контузии.